Vapet pro každého – Dempsey a Makepeaceová 5. DVD

Vapet v edici Pro každého v úterý 27. ledna 2009 pokračuje v řadě příběhů Dempsey a Makepeaceová DVD 5 za 48,- Kč.

Newyorský policajt James Dempsey přijíždí do Anglie jako posila elitní jednotky. Jeho partnerkou je seržantka Harriet Makepeaceová, se kterou se příliš neshodnou ve vyšetřovacích metodách. Postupně ale zjistí, že společně tvoří skvělý tým.

 

 

Disk obsahuje tentokrát tři epizody:

 

 

9. S PŘIMHOUŘENÝMA OČIMA (Blind Eye, 8. března 1985)

 

 

Mladý chlapec je unesen před zraky své matky. Vše na rozkaz kriminálníka jménem Tennant. Ten se obává, že by chlapcův otec Charlie Wilson mohl vypovídat o jeho kriminálních aktivitách, především pak o krádeži půl milionu liber, kterou Tennant plánoval, a za níž nyní Wilson sedí ve vězení. Dempsymu a Makepeacové se podaří instalovat odposlouchávací zařízení do limuzíny patřící Tennantovi. Tennant zase kontaktuje svého společníka Jacka a sděluje mu, že je nutné zbavit se Spikingse. Několik dní poté Spikings skutečně utrpí zranění při výbuchu bomby v metru.

 

 

Dempsey a Makepecová vyhledají paní Wilsonovou, ta však z obavy o soud svého syna odmítá vypovídat. Dempsey si však všimne zranění jejich psa. Ta utrpěl, když se snažil zabránit únosu chlapce. Díky odposlechům vyjde najevo, že se Tennant chystá zneškodnit kromě Spikingse i Wilsona. Mezitím Spikings vyhledá svého nadřízeného s cílem probrat případ. Jaké je Dempseyho překvapení, když zjistí, že nadřízený je právě onen tajemný Jack. Telefonní číslo se shoduje s tím, které nedávno Tennant volal ze své limuzíny.

 

 

V poslední chvíli se dvojici policistů podaří zabránit zabití Spikingse. Všichni tři pak pospíchají na místo, kde už Tennant „zalévá" Wilsona do betonu. Ve stejném loži měl odpočívat i Spikings…

 

 

 

 

10. JAKO RYBA VE VODĚ (Cry God For Harry, 15. března 1985)

 

 

Drahý čínský minerál je ukraden z venkovského sídla lorda Winfielda, otce Harry Makepeace. I přes rychlý zásah policie se nepodaří zadržet zločince ani ukradený nerost. V domě se během loupeže nacházelo více osob. Mezi nimi osobní sekretář Naismith, americký pár Arnold a Susan Sims, atraktivní vdova Frances Trafford a čínský diplomat Ch´ien Tsu. Druhý den se celá společnost oddává lovu v okolí sídla. Dempsey jen o vlásek unikne smrti, když se ho neznámý útočník pokusí zastřelit.

 

 

Večer se opět všichni setkají nad malou sklenkou před večeří. Dempsey posílá sklenici určenou jemu dál k lordovi a sám si bere jinou. Za několik okamžiků padá pán domu do bezvědomí. Hlavním podezřelým je Naismith. Tu samou noc uslyší Dempsey podezřelé zvuky od nedalekého jezera. Ve vodě pak najde bezvládné tělo zavražděné vdovy. Makepeace je pověřena prohledat tajemníkův pokoj. Naismith leží v místnosti probodnut kopím. Dempsey se vydá do pokoje čínského diplomata. Nalézá tam ukryté potápěčské vybavení.

 

 

V Naismithově pokoji jsou rovněž nalezeny dokumenty Interpolu vypovídající o údajném zločinci jménem Hoffman. Ještě té samé noci se Dempsey s vlastním vybavením potápí do jezera, kde vyzvedne ukradený minerál. Mezitím Makepeace na oddělení zjistí, že jedna z přezdívek Hoffmana je Arnold Sims. Dříve než se policisté stihnou navzájem varovat, dojde mezi nimi a americkým párem k šarvátce. Situaci řeší Dempsyho magnum…

 

 

 

 

11. ROZSUDEK (Judgement, 22. března 1985)

 

 

Makepeace odváží svoji dlouholetou přítelkyni Sarah Hackett na vlak jedoucí do Londýna. Sarah se má příští víkend vdávat a chce ještě se svým otcem vyřídit nezbytné nákupy. Na parkovišti před nádražím v Chalfont Hill Makepeace málem přejela nepozorného chodce, tamějšího obyvatele Johna Batese. Sarah pospíchá na vlak, ale ztrácí přitom kabelku. Tu později najde a sebere právě Bates. Sir Lionel Hackett, otec Sarah, má svoji dceru vyzvednout na peddingtonském nádraží. Její mrtvé tělo je však nalezeno ve vlaku. Hackett díky svým stykům zařídí, aby se případem zabýval jeho přítel Spikings. Rovněž zakáže ohledání mrtvoly. Makepeace je nenadálou událostí zdrcena, ale okamžitě se s Dempseym pouští do vyšetřování. Prvním podezřelým je Bates, na kterého si Makepeace díky příhodě před nádražím pamatuje. Domněnky potvrdí nález ztracené kabelky v jeho autě.

 

 

Když Dempsey a Makepeace dorazí do jeho bytu, naleznou pouze matku ležící v bezvědomí. Batese unesl sir Hackett, který se rozhodl s domnělým viníkem uspořádat soukromý proces. V případě, že by Batese shledal vinným, osobně by provedl i exekuci.

 

 

Dempsey a Makepeace mezitím přehodnotí svá dosavadní tvrzení o stoprocentní vině muže z Chalfont Hill a rozhodnou se ohledat tělo zavražděné. Se známým doktorem vniknou do nemocnice a tejně provedou některé analýzy. Na světě je několik nových stop. Vrah měl kolem dvacíti let, byl nakažen syfilidou a trpěl ojedinělou formou rakoviny. Tyto údaje Spikings porovná s cestujícími z osudného dne…

 

 

 

 

Žánr: TV seriál / Krimi / Dobrodružný

 

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1985

Délka: 143 minut

Původní název: Dempsey & Makepeace

Režie: 9. Tony Whamby / 10. + 11. William Brayne

Scénář: 9. Jesse Carr-Martindale / 10. Neil Rudyard / 11. Jesse Carr-Martindale

Společnost: Golden Eagle Films / London Weekend Television

Natáčeno: Kent a Londýn, Velká Británie / New York, USA

Hrají: Michael Brandon (poručík James Dempsey), Glynis Barber (detektiv seržant Harry Makepeaceová), Ray Smith (superindentant Gordon Spikings), Tony Osoba (seržant Charles Chas Jarvis)

9. William Simons (Tennant), Roger Booth (Jack), Desmond McNamara (Charlie Wilson), Desmond Jordan (správce věznice), Matthew Long (vězeňský důstojník Edwards), Jacquie-Ann Carr (Eileen Wilson), Rufus Carr-Martindale (malý Charlie Wilson), Carole Nimmons (Tessa), Sean Scanlan (Sean), Jean Rimmer (paní Harveyová)

10. Ralph Michael (Lord Winfield), John Terry (Arnold Sims), Seretta Wilson (Susan Sims), Ralph Arliss (Gerald Naismith), Christina Greatrex (Frances Trafford), Keith Bonnard (Ch’ien Cheng Tsu), Brian Hawksley (Dr. Potter), Andree Evans (Prunella), Christopher Robbie (Selwyn), Brenda Kempner (Esmeralda), Patrick Blackwell (Biffin), Jason James (Jessop)

11. John Horsley (soudce Lionel Hackett), Colin Prockter (John Bates), Graham Rowe (Atkins), Sarah Sherborne (Sarah Hackettová), David Barrass (detektiv inspektor Wilson), Ruby Head (pan Bates), Llew Gardner (hlasatel), Niven Boyd (P.C. Pringle), Peter Barnes (P.C. Dunn), Stan Pretty (seržant), Brett Forrest (Dr. Robertson)

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, slovensky (původní dabing Slovenské televize)

 

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný