Vaterland – Lovecký deník

MagicBox – North Video na úterý 27. ledna 2009 v obálce Český kinematograf oznámily film Vaterland – Lovecký deník za 49,- Kč. Když kopneš do stromu, nespadne ti na hlavu strom, ale veverka. Je to sice malé zvíře, ale když padá z dosti velké výšky, může ti i ona zlámat vaz.

Fantastický thriller s prvky černé komedie o několika kulturních střetech a jednom lovu. V nedefinovatelném časoprostoru, kam se po změně režimu vrací kdysi vyhnaná šlechta, dva manželské páry – Richard s Karlou, Vilém s Kristin a jejich dva bratranci Max a Leo – příjíždějí obhlédnout to, co zbylo z jejich rodinného majetku. Dobře spravované panství opouštěli ještě jako děti. Návrat na staré rodinné državy po půl století může být zábavný, dobrodružný, ale i nebezpečný. Původní svět má už jen svá torza a nový ještě neukázal jasné kontury. Jediné pojítko s minulostí představuje majordomus Willmer.

Po čase krajně nepříznivém pro vyšší kasty i cizince, po čase, který rozrušil zaběhnuté pořádky, přišla konečně možnost návratu. Vše by mohlo opět zapadnout do starých kolejí, ale dost možná, že doba právě minulá nezměnila jen podobu tohoto odlehlého světa, ale i jeho podstatu. Dost možná, že je krajně pošetilé pokoušet se podruhé vstoupit do téže řeky. A dost možná, že je to i nebezpečné.

Hra ve starém stylu se může stát spouštěcím mechanismem pasti, ve které nakonec uvíznou tak trochu všichni: lovci, domorodci i tajemná kořist. Ani koloniální atmosféra však nezakryje, že jsme v srdci Evropy a že je ošidné dělit svět na první, druhý, třetí, čtvrtý…

Podrobněji tady.

Jak pravil správce Willmer: „Vždycky všemu nemusíš rozumět." Tak to jo! Kdo si chce potrápit lebku, o co tam vlastně šlo, doporučuju. Jinak si vyberte raději něco jednoduššího.

Žánr: Thriller / Černá komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2004

Délka: 97 minut

Premiéra v kinech ČR: 19. srpna 2004

Režie: David Jarab

Scénář: David Jarab

Produkce: Ivan Vakaráč, Viktor Schwarcz

Hudba: Petr Haas, Jan Ponocný, Roman Zach

Kamera: Marek Jícha

Společnost: Cineart TV Prague / Česká televize / Universal Production Partners / Ateliéry Bonton Zlín

Hrají: Karel Roden (Richard Czadsky), Petr Forman (Karel Willmer), František Řehák (Jan Willmer), Vasil Fridrich (Max Czadsky), Dana Poláková (Karla Czadsky), Marek Daniel (Leo Czadsky), Roman Zach (Vilém Czadsky ), Adiya Oyunchimeg (Kristín), Júlio Martín da Fonesca (Joao), José Figueiredo da Foz (Geraldo), Matěj Forman (Josef Willmer), Oldřich Vlach (Colben), Žofie Hradilková, Pavel Šáro, Karel Hoffmann, Petr Křiváček

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: fotogalerie