Edice FilmX – Královna

Na Oscarem oceněném výkonu Helen Mirren stojící fiktivní drama Královna o životě královské rodiny po smrti princezny Diany, pošle ve čtvrtek 5.2. do trafik FilmX (99,- Kč).

Zapomeňte na všechny ty bulvarizující či naopak ‚pohádkové‘ televizní filmy o princezně Dianě, královské rodině a o tom, jak to ‚doopravdy‘ bylo. Nové drama o hlavě Spojeného království sice nabízí další pohled na napínavou epizodu ze života Alžběty II. A věnuje se i komplikovanému vztahu královské rodiny k lady Dianě. Díky režii zkušeného Stephena Frearse (Špína Londýna, Nebezpečné známosti) a úžasné Helen Mirren v titulní roli je ale nanejvýš decentní, a přitom nadmíru intenzivní.

Děj začíná volbami v květnu roku 1997, z nichž jako vítěz vzešel Tony Blair, a záhy poskočí o necelé čtyři měsíce dopředu, kdy Británii zasáhla tragická smrt Diany, v té době již bývalé manželky prince Charlese. Britové truchlili skoro až hystericky – královna si ale zachovávala odstup, což si její poddaní vyložili jako chlad a neúctu k milované princezně. Jejich smutek se tak záhy změnil v hněv, který dopadl na královskou rodinu, samotnou královnu a na celou instituci monarchie…

Příběh má půdorys velmi zvláštního vztahového trojúhelníku, jehož vrcholy představují důstojná Alžběta II., nový, modernizacechtivý ministerský předseda a – jakkoli to může znít nepravděpodobně – britský lid. O jeho blaho, přízeň i budoucnost se tady totiž kromě jiného hraje. A zatímco na začátku má Její Veličenstvo k premiérovi vztah více než rezervovaný a Blair (mocně pošťuchován svou protikrálovsky založenou manželkou) chce monarchii provětrat, po onom divokém týdnu, kdy se pod tíhou událostí museli oba dva uchylovat k bezprecedentním krokům a kdy se královnina popularita nebývale propadla, se mnohé změní.

Scénář i režie jsou tak vyladěné, že i když se podíváte královně doslova až do ložnice, s voyeurstvím to nemá nic společného a vykreslení panovnice je intimní v tom nejlepším slova smyslu. Dokonale namaskovaná Helen Mirren hraje Alžbětu relativně úsporně, aby přitom v každé sekundě ohromila pouhým zvednutím obočí, sevřením rtů, držením těla či přísnou dikcí… Dokáže se tvářit důstojně a jedinou vráskou na čele vyjádřit velikost i tíhu celého svého majestátu. V Michaelu Sheenovi, který jí je protihráčem coby rozevlátý Tony Blair, se pak přesvědčivě pere odhodlání nenechat se Buckinghamským palácem převálcovat se stále rostoucí úctou k panovnici.

Premiere

 

ÚDAJE O DVD:

Zvuk: 5.1: česky, anglicky

Titulky: české

Obraz: 1,85:1 (16:9)

Délka: 97 min

Bonusy: Audiokomentář; Film o filmu; Rozhovory