FilmX – Zámek v oblacích

Po několika méně známých anime zástupcích dojde ve čtvrtek 5. února 2009 i na „těžší kalibr“, asi nejslavnějšího představitele – režiséra Hayao Miyazakiho. Zámek v oblacích (Hauru no ugoku shiro) neboli „Howlův kráčející hrad“ vychází v edici FilmX za 99,- Kč.

Dívka Sofie byla zlou čarodějnicí zakleta do podoby stařeny. Její jedinou nadějí je mladý čaroděj Howl, který ve svém zámku na muřích nohách obchází krajem. Když se Sofii podaří získat u něj práci, je vtažena do Howlova světa magie a záhad, a navíc se do pohledného čaroděje zamiluje. Její láska však bude vystavena těžké zkoušce!

Howlův kráčející hrad, natočený volně na motivy románu Diany Wynne Jones, měl původně režírovat tvůrce animovaných filmů studia Toei a režisér snímku O dívce, která proskočila časem (Toki o kakeru šódžo, 2006) Mamoru Hosoda, který však od projektu ještě před začátkem natáčení odstoupil a realizaci po něm převzal Mijazaki. Snímek tak získal auru režisérovy „bokovky“, která stojí stranou jeho skutečně autorských opusů

Jakkoli Howlův kráčející hrad může působit v rámci Mijazakiho tvorby nezvykle a sám o sobě chaoticky, lze ho chápat jako vyvrcholení nového směřování, které režisérova tvorba nabrala v náznacích ve filmu Kurenai no buta (Karmínové prase, Porco Rosso, 1992) a definitivně v následujících dílech Princezna Mononoke (Mononoke hime, 1997) a Cesta do fantazie (Sen to Čihiro no kamikakuši, Spirited Away, 2001). Určujícím znakem tohoto nového směru je totiž právě nejistota a nejednoznačnost, které stojí v opozici vůči uklidňující přehlednosti jeho nejznámějších filmů jako Kaze no tani no Naušika (Nausikáa z Větrného údolí, 1984), Tenkú no širo Rapjuta (Laputa: Zámek v oblacích, 1986) či Tonari no Totoro (Soused Totoro, 1988). Autorova starší díla byla vedená dětskou nevinností, která věcem a událostem dávala pevné kontury a jasnou polaritu, mnohdy určovanou s odzbrojující přímočarostí, a jejich hrdinové se vyrovnávali se světem roztomile nemotorným, omylným, avšak zpravidla napravitelným způsobem.

Zápletka Howlova kráčejícího hradu je z tohoto hlediska variací na trojici předchozích filmů. Hlavní hrdinka Sophie se rovněž stává obětí kletby, díky níž pozbývá jednu ze svých určujících vlastností. Zatímco Porco ztrácí svou podobu, Ašitaka je díky rozšiřující se infekci stále silněji pohlcován nenávistí a Čihiro přichází o své jméno, Sophie je připravena o téměř veškerý čas svého života, když je čarodějnicí proměněna z dvacetileté dívky ve vetchou stařenu. Motiv proměny však ve snímku nekončí u postavy hlavní hrdinky, ale je základní vlastností celého časoprostoru, v němž se děj odehrává. Prakticky všechny postavy zde buď mají dvě různé fyzické podoby, mezi nimiž plynule přecházejí (Howl, jeho sluha Markl), nebo v průběhu děje prodělají zásadní fyzickou proměnu (Sophie, Čarodějnice z Pustin) a vystupuje zde také množství příšer neurčitých, proměnlivých tvarů.

Rejže.cz

Údaje o DVD:

Zvuk: 5.1 Japonsky, Česky

Titulky: České

Obraz: 1,85:1 (16:9)

Délka: 115 min

Bonus: žádný