Blesk – Taxi 4

Blesk zpříjemní sobotu 7. února 2009 již čtvrtým pokračováním série o superrychlém řidiči – Taxi 4 za 49,- Kč. T4XI – ještě rychlejší, ještě ztřeštěnější. A abychom předešli připomínkám – začátek série zde (eshop tady), pokračování Taxi Taxi zde (eshop tady) a do třetice tady.

Taxi 4 je čtvrtou částí slavné automobilové ságy Taxi napsané Lucem Bessonem. Všichni hlavní herci trilogie Taxi se vrací ke čtvrtému opusu – taxikář Samy Naceri, nešikovný policajt Frédéric Diefenthal, komisař Bernard Farcy, jehož role zaujímá v tomto díle mnohem významnější post než u předchozích dílů. Rovněž se vrací Emma Wyklund a Edouard Montoute, stejně tak i režisér Gérard Krawczyk, který stál u zrodu Taxi 2 a 3. Jediná Marion Cotillard, hvězda třech předchozích filmů, se natáčení čtyřky nezúčastnila.

Staří známí se vracejí. A Peugeot navíc vyrobil novou modelovou řadu a potřebuje jí trochu zpropagovat. Spojíme tedy příjemné s užitečným a znovu se vydáme do Marseilles, kde se na první pohled nic nezměnilo. Šéf policie má neustále sklony k velkolepému plánování, Emilovi narostla bujná kštice a Daniel se pořád prohání po ulicích, s ručičkou tachometru za rohem. Jeho nový Peugeot možná nevypadá tak atleticky jako předchozí verze, ale na afroamerickou mafii s upravenými Range Rovery by to mělo stačit.

Žánr: Akční / Komedie

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2007

Délka: 91 minut

Původní název: Taxi 4

Světová premiéra: 14. února 2007 – Belgie, Francie

Premiéra v kinech ČR: 12. dubna 2007

Režie: Gérard Krawczyk

Scénář: Luc Besson

Produkce: Luc Besson, Didier Hoarau, Franck Lebreton, Laurent Pétin, Michèle Pétin, Mehdi Sayah

Hudba: Tefa, Masta, Weallstar-Da, Octopuss

Kamera: Peirre Morel

Společnost: Apipoulaï / ARP Sélection / Canal+ / CinéCinéma / Digital Factory / Europa Corp. / Sofica Europacorp / TF1 Films Production

Natáčeno: Francie

Hrají: Samy Naceri (Daniel Morales), Frédéric Diefenthal (Émilien Coutant-Kerbalec), Bernard Farcy (komisař Gilbert), Emma Sjöberg-Wiklund (Petra), Edouard Montoute (Alain), Jean-Christophe Bouvet (generál Edmond Bertineau), Jean-Luc Couchard (Le Belge), François Damiens (Serge), Mourade Zeguendi (Sukk), Driss Spinosa (Léo), Mermoz Melchior (Maxime), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: film o filmu, upoutávky