Atypfilm – Bibi a létající škola

Atypfilm ve čtvrtek 12. února 2009 nabídne příběh malé čarodějky Bibi a létající škola za 49,- Kč. Informace lze nalézt i pod názvem Malá čarodějka Bibi. Před časem vyšlo pokračování, dokonce opakovaně, logiku v pořadí tedy nehledejte.

Dvanáctiletá Bibi Blocksberg bydlí se svými rodiči, Barbarou a Bernhardem, v idylickém domku na okraji Neustadtu. Není to jen tak obyčejná holka, což se ukáže ve chvíli, kdy zachrání malá dvojčata před smrtí v ohni tím, že pomocí magie přivolá mohutný déšť a ten plameny uhasí. Barbara, sama čarodějka, je na dceru pyšná, na rozdíl od workoholika Bernharda, který pracuje jako finanční ředitel, právě chystá firmu k výnosné fůzi a o její čarodějné schopnosti se vůbec nezajímá. Událost je dokonce oceněna čarodějnickými kruhy, když Bibi obdrží pozvání od vrchní čarodějky Walpurgie na čarodějnickou horu, kde má být za svůj čin odměněna a slavnostně dostat vlastní křišťálovou kouli, na kterou mají jinak čarodějky nárok až ve svých patnácti letech. Bibi přiletí se svou matkou na koštěti na čarodějnickou horu v době, kdy čarodějnice zjistí, že z trezoru pro tajné formule a kouzla někdo ukradl recept na výrobu elixíru mládí. Podezřelá je hlavně zlá čarodějnice Rabia von Katzenstein, ale bez důkazů jí nikdo nemůže nic dokázat. Rabia navíc závidí Bibi úspěch a nechá při ceremonii kouli schválně upadnout, takže se rozletí na tisíc úlomků. Tváří se, že to neudělala schválně, ale Walpurgia ji prokoukne a nařídí jí, aby jako náhradu dala Bibi svou vlastní kouli. Rabia zuří.

Bibi Blocksberg

Kromě deseti posledních měla Rabia totiž pohromadě všech tři sta přísad lektvaru zaručujícího věčné mládí. Ukradený tajný recept je však ukryt v čarodějné křišťálové kouli, kterou musela dát Bibi. Ta mezitím testuje kouli se svým kamarádem Florianem, který u nich právě bydlí, protože jeho rozvedený otec, trumpetista Tom, je na koncertním turné s kapelou. Chtějí vidět Tomovo vystoupení v Londýně, ale místo jazzového klubu, který je kupodivu přes prázdniny zavřený, vidí Toma s nějakou ženou. Florian je smutný z toho, že mu otec lhal, a protože se na něj chce podívat ještě jednou tajně, Bibi kouli sebere. On sám je však sledován Rabií, která se chce koule zmocnit. Ani přes všechny převleky a lsti se jí to nepodaří a koule nakonec skončí u Bibi, kterou mrzí, že ji Florian oklamal. Rabia proto vymyslí jiný plán jak se koule zmocnit. Chce dosáhnout toho, aby Barbara a Bibi rezignovaly na své čarodějnictví, protože pak by musely vrátit své křišťálové koule. Vplíží se do Bernhardovy kanceláře a zamíchá jeho účetní údaje tak, že výsledek vyvolá dojem chybějících tří milionů.

Bibi Blocksberg

Fůze je ohrožena a Bernhard, který je v podezření ze zpronevěry, dostane od svého šéfa dr. Buttkocka osmačtyřicet hodin na to, aby dal věci do pořádku. Další podmínkou je, aby jeho žena a dcera skončily se svým čarodějnictvím, protože firma si nemůže dovolit, aby se v novinách objevovaly fotky manželek zaměstnanců létajících na koštěti. Z lásky k manželovi přemluví Barbara dceru, aby se vzdaly kouzel, to však znamená odevzdat košťata a křišťálové koule. Tedy přesně to, co Rabia chce. Barbara a Bibi naposledy smutně letí na čarodějnou horu, tady se ovšem situace dramaticky vyhrotí, když čarodějnice podle slov Bibi pochopí, že v kouli je ukryt ukradený recept a když Rabia zjistí, že koule Barbary a Bibi budou při ceremoniálu roztaveny. Tomu se Rabia rozhodne zabránit za každou cenu.

Žánr: Rodinný / Komedie / Fantasy

Země původu: Německo

Rok vzniku: 2002

Délka: 102 minut (nebo 95 minut)

Světová premiéra: 27. září 2002 – Švýcarsko, Rakousko, Německo

Původní název: Bibi Blocksberg

Režie: Hermine Huntgeburth

Scénář: Elfie Donnelly, Henriette Piper

Produkce: Karl Blatz, Sabine Eichinger, Friederike Euler, Bernd Krause, Uschi Reich, Gabriela Sperl

Hudba: Moritz Freise, Biber Gullatz

Kamera: Martin Langer

Společnost: Bavaria Film / Kiddinx Entertainment / Bayerischer Rundfunk / Odeon Film / Gustav Ehmck Filmproduktion

Natáčeno: Deggendorf, Bavorsko, Německo / Freising, Bavorsko, Německo / Landshut, Bavorsko, Německo / Munich, Bavorsko, Německo / Starnberg, Bavorsko, Německo

Hrají: Sidonie von Krosigk (Bibi Blocksbergová), Maximilian Befort (Florian), Katja Riemann (Barbara Blocksbergová), Corinna Harfouch (Rabia), Ulrich Noethen (Bernhard Blocksberg), Inga Busch (Karla Kolumnaová), Christian Nickel (Tom), Monika Bleibtreu (Walpurgia), Jeanette Hain (Annalena), Anja Sommavilla (Schubia), Elea Geissler (Arkadia), Kati Eyssen (Lalita), Mareike Lindenmeyer (Edwina), Eva Maria Bayerwaltes (paní Müllerová-Riebensehlová), Billie Zöckler (paní Hübnerová), Gerald Alexander Held (Dr. Buttkock), Edeltraud Schubert (Geriatria), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital

Titulky:

Obraz: barevný

Bonus: