Aha! – Přistání naslepo

 

Aha! v pátek 20. února 2009 nabídne zástupce oblíbeného žánru letištních katastrofických filmů Přistání naslepo za 49,- Kč. Vysloužilý letový dispečer se vrací na řídící věž, aby čelil nejsložitější situaci, jenž se kdy ve vzduchu nad letištěm vytvořila. 

 

Před lety havárie letadla připravila tohoto letového dispečera o vše. Musel opustit řídící věž a teď se vrací, aby bezpečně navedl letadla bez radaru a spojení na přistání. Jack Harris byl nejlepší letecký dispečer v branži, byl skutečným esem chicagského letového prostoru, mužem, který dokázal zvládnout a vyřešit i ty nejsložitější situace. Jenže před pěti lety došlo k letecké katastrofě. Přestože nebylo možné, aby jí Jack zabránil, dával si ji za vinu a od té chvíle ztratil svou pověstnou odvahu. Jeho do té doby úspěšný osobní i profesionální život se zhroutil a jediné, co mu zůstalo, jsou výčitky. A poslední pilotova slova, která se vytrvale vracejí, aby jitřily Jackovy vzpomínky. Jednoho dne se Jackovi ozve jeho přítel a učitel T. C. Bryant a požádá ho, aby přijal nenáročný záskok na letišti ve Phoenixu. Jack se sice zdráhá, ale nakonec se nechá přesvědčit.

Netuší, že ho čeká nejnáročnější služba v životě, skutečná noční můra všech leteckých dispečerů. Počasí ze oproti předpovědi začne rychle zhoršovat, letiště v Phoenixu se potýká s velkými finančními potížemi, stále horší situaci zatím T. C. zvládá pomocí různých nouzových improvizací. Jenže právě ve chvíli, kdy se počasí změní v divokou bouři, která ochromí celý Phoenix, zastaralé vybavení začne selhávat a dokonce ani mimořádně talentovaný inženýr John Quinn ho nedokáže udržet v provozu. V letové věži je navíc vedle Jacka pod vedením sebevědomé ambiciózní šéfky Susan Strattonové a sympatické Julie Albrecht sice ostřílený, ale poněkud vyhořelý veterán T.C. Bryant a nezkušený nafoukaný nováček Cruise, který se netají svým názorem, že Harris před lety selhal a katastrofu v Chicagu zavinil.

Zdá se, že takový tým nemůže být schopen udržet kontrolu nad přetíženým letovým prostorem a situaci zvládnout natolik, aby nedošlo k žádné katastrofě. Všichni se musí maximálně soustředit a neztratit pozornost ani na jediný okamžik. Jack tak musí zvládnout nemožné. Musí zapomenout na minulost a bezpečně navést na přistání tucet letadel dopravujících stovky pasažérů, a to všechno bez radaru, téměř bez kontaktu, bez kontroly.

Žánr: Thriller / Drama / Akční / Dobrodružný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 94 minut

Původní název: Ground Control / Jet

Světová premiéra: 26. srpna 1998

Režie: Richard Howard

Scénář: Talaat Captan, Mark Shepherd, Robert Moreland

Produkce: Mark Amin, Peter Block, Talaat Captan, Darren M. Demetre, Daryl De Quetteville, Marion Oberauner, Vince Ravine, Ronald Schmidt, David Tripet

Hudba: Randy Miller

Kamera: Henner Hofmann

Společnost: Green Communications / Hard Work Productions

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / Ontario, Kanada

Hrají: Kiefer Sutherland (Jack Harris), Bruce McGill (T. C. Bryant), Kristy Swanson (Julie Albrechtová), Robert Sean (Leonard Cruise), Kelly McGillis (Susan Strattonová), Margaret Cho (Amanda), Ruben Paul (Sam), Charles Fleischer (Randy), Henry Winkler (John Quinn), Farrah Forke (Laura Franklinová), Michael Gross (Murray), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný