Blesk – Roy Orbison – Live At Austin City Limits

 

V pondělí 23. února 2009 přinese Blesk hudební DVD Roye Orbisona – Live At Austin City Limits za 52,- Kč

 

Roy Kelton Orbison se narodil 23. dubna 1936 v texaském Vernonu.  Nadine, jeho matka, byla zdravotní sestra. Orbie Lee, jeho otec, byl dělník. Roy byl jejich třetím dítětem. Ke svým šestým narozeninám si Roy přál harmoniku, ale naštěstí mu jeho dědeček daroval kytaru. Učitelem hry na tento nástroj se mu stal otec. První skladbu, kterou Roy uměl zahrát, byla klasická "You Are My Sunshine".  Roy se učil velice rychle, takže brzy se z něj stal schopný hráč a zpěvák. Jako teenager zpíval s místní skupinou hillbilly The Wink Westerners.

Později Orbison hrál se skupinou The Teen Kings. Nedokončil studia na univerzitě a od roku 1956 se věnoval hudbě jako profesionál. První hit, který Orbisonovi získal významnější přízeň publika, byla píseň "Only the Lonely".

Od stylu rockabilly, který se příliš nehodil pro jeho vysoký hlas, se přeorientoval na skládání rockových balad, kde bodoval. Za svoji kariéru se stal uznávaným umělcem, který bořil žebříčky hitparád. Svými hity v žebříčcích se dostával přes slavné současníky, přeskočil Elvise Presleyho i Beatles. Od konce padesátých let, kdy začal vydávat prvné singly, až do roku 1988 kdy umírá na infarkt, představuje jeho život tři a půl dekády větších či menších úspěchů, které jeho jméno nesmazatelně vryly do dějin populární hudby.

Seznam skladeb bude upřesněn v den vydání.