Český kinematograf – Učitel tance

V poslední době jsem začal mít pocit, že se nás vydavatelství snaží přesvědčit, že studnice domácí produkce, natož té kvalitní, je beznadějně vyčerpána a není co vydávat. North Video ale v úterý 24. února 2009 v ediční řadě Český kinematograf potvrzuje opak a vydává film Učitel tance za 49,- Kč, film o lásce, tanci a neumírání.

Filmový příběh nás zavádí do prostředí plicního sanatoria na konci čtyřicátých let minulého století. Středem tohoto sugestivního vyprávění je postava tanečního mistra (velký frajer Richard Majer), který přichází do sanatoria na léčení. Diagnóza je vážná – tuberkulóza. Ale je to živel, a proto se nejen odmítá podrobit pasivně léčbě, ale snaží se pokračovat v životě, který vedl dosud. Začne žít tak, jak byl zvyklý celý život. Své nemoci se nepodává a začne proti ní aktivně bojovat tancem i optimismem. Postupně získává další pacienty, kteří se dosud trpně poddávali svému údělu. A tak programově nabourává pohřební atmosféru a ukazuje všem kolem sebe, že naděje nikdy neumírá. I na pokraji propasti lze prožít lásku, přátelství, radost ze života… Zdá se, že se Majer uzdraví díky pomoci léčitelky, zanedlouho však jeho nemoc propukne v plné síle a záludnosti. Tváří tvář smrti je zosobněním lidské odvahy, touhy žít a pozitivního přístupu, což je základním uměleckým kredem tohoto pozoruhodného příběhu.

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1995

Premiéra v kinech ČR: 26. ledna 1995

Délka: 100 minut

Režie: Jaromil Jireš

Scénář: Jiří Hubač, Jaromil Jireš

Produkce: Petr Švejda, Jana Vejvodová

Hudba: Miroslav Kořínek

Kamera: Jan Malíř, Miroslav Souček

Zvuk: Václav Hála, Ivo Špalj

Choreografie: Josef Weiss, Josef Chrastil

Společnost: ČT Praha

Hrají: Martin Dejdar (Richard Majer), Barbora Kodetová (Lydie), Petr Pelzer (primář), Jana Hlaváčová (vrchní sestra), Kamil Halbich (Pepa), Miloš Kopecký (Richardův dědeček), Radek Holub (Pardus), Petr Vacek (Venda Benda), Zuzana Bydžovská (Miluška), Stanislav Zindulka (pan Mandík), Alexej Pyško (dr. Král), Zlata Adamovská (sestra Áša), Klára Jirsáková (hodná sestřička), Pavel Rímský (Maxa), Zdeněk Dušek (Alojz), Václav Vydra (operovaný pacient), Vilma Cibulková (barová zpěvačka Myriam), Gabriela Wilhelmová (Dotáhalová), Jiří Hálek (Dotáhal), Vladimír Míka (Ondříček), Jiří Strach (Jiříček), Ladislav Trojan (otec Pardus), Ivan Podobský (Griga), Michaela Kuklová (Eržika), Petar Introvič, Filip Truhlář (malý Majer)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: film o filmu