Amercom – Encyklopedie II. světové války 13 – Východní fronta 1941-1945

V pondělí 23. února 2009 na nás na pultech čekal 13. díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom. Přílohové DVD nese název Východní fronta 1941-1945, obvyklá cena 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie je věnována Útoku na Pearl Harbor. Kapitoly Historie jsou Tora! Tora! Tora!, Počátek pozemní války – napadení Hongkongu, Obsazení Barmy, Tažení do Malajsie. Sekce Militarie nabízí letadla 1939 až 1942 a Kalendárium se zabývá událostmi března 1941.

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Pád Singapuru, Boje na Filipínách, Japonské námořní úspěchy.

 

DVD v „tlusté" krabičce obsahuje dokument Východní fronta 1941-1945.

 

Od samého počátku operace Barbarossa v ní měla důležitou úlohu německá Luftwaffe. Jedním z jejích prvních úkolů bylo zničení sovětského letectva na jeho základnách v západní části země. Současně Luftwaffe podporovala rychle postupující německé jednotky a zlověstné hučení bombardérů se brzy ozývalo i nad Moskvou a Leningradem. K velkému údivu Němců se však ve vzduchu objevovalo stále větší množství sovětských letadel a poměr sil se v následujících letech války začal měnit. Němečtí piloti museli plnit úkoly, s nimiž dříve nepočítali: zásobování obklíčených jednotek, evakuace, podpora ustupujících vojsk. Na východním nebi se rozzářily rudé hvězdy.

 

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: 49,12 minut

Rok vzniku: 2003

Scénář: Dr. John Sweetman

Produkce: Rachael Griffiths, Mike Leighton, Nick Lewis, Steve Gillham, Trevor Green, Audrey Healy

Hudba: Paul Farrer

Kamera: Julian Overall, Trevor Green

Společnost: Cromwell Productions

Hrají: Graham McTavish (vypravěč)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný