Legendy českého filmu – Smrt si říká Engelchen

 

Právě v těchto dnech si připomínáme pohnuté dny zániku Česko – Slovenské republiky 15. března 1939. V tento den začala okupace zbytku republiky vojsky fašistického Německa. Možná právě toto je vhodná doba pro filmy jako Smrt si říká Engelschen, jehož děj se sice odehrává na konci války, ale tématicky čerpá z pohnuté válečné doby. DVD vyšlo v sobotu 14. března 2009 v edici Legendy českého filmu za 49,- Kč

 

Ve zlínské nemocnici se zraněný partyzán v horečnatých vzpomínkách vrací k událostem uplynulých měsíců. Znovu prožívá těžké boje s nacistickým komandem vedeným krutým esesákem Engelchenem.
Film se dějově opírá o autobiografický román slovenského spisovatele Ladislava Mňačka. Podrobnosti můžete najít třeba na tomto místě.
Ladislav Mňačko čerpal z vlastních zážitků, které prožil jako jeden z partyzánů. Kniha i film ostře kontrastuje s  jednobarevným a idealizovaným obrazem partyzánů jak byl podáván naší generaci v hodinách občanské nauky a dějepisu. Ladislav Mňačko byl zajímavou osobností, na které můžeme sledovat vývoj od nadšeného komunisty až po vystřízlivění vedoucí k ideově protikladným postojům. Zajímavá je též jeho novela Jak chutná moc z roku 1967.

Film bude nesporně vyvolá zajímavé pocity u Zlíňáků a lidí z blízkosti tohoto města, a to díky autentickým záběrům ze čtyřicátých let na samotném začátku filmu. Zde poznají například již tenkrát stojící Velké Kino, Baťovu továrnu na obuv (později za socialismu přejmenovanou na Svit) sestávající z charakteristických skeletových budov. V dalších sekvencích filmu se dostáváme do hraných pasáží, a zde již jsou záběry z počátku šedesátých let, ale o nic méně zajímavé. Uvidíte záběry od Prioru, na jehož přilehlém parkovišti se projíždí německý tank; na mrakodrap a tržnici a v pozadí stojící teplátenský komín. Při scéně kdy partyzáni utíkají z pasek přes čtvrt Růmy zahlédneme Kolhaus (kolektivní dům) a v pozadí kostel. Stráně na protější straně města jsou ještě krásně zelené, nepoznamenané ohyzdným megasídlištěm Jižní Svahy, které se začalo stavět až koncem sedmdesátých let. S partyzány se proběhneme kolem zlínské přehrady směrek k Lazům, a čeká nás spousta dalších zajímavých pohledů. Jediné, co se mi nepodařilo identifikovat, byla vila německého velitele Engelchena. Napadlo mě, že by to snad mohl být bývalý pionýrský dům (dnes sídlo nadace T. Bati), ale ta se nachází v jiném směru, než kterým partyzáni běželi. Pokud by někdo věděl, napiště prosím do komentářů.

Zážitek z filmu umocňuje jako vžy expresivní hudba Zdeňka Lišky.

Rok vzniku: 1967
Žánr: Drama
Režie: Jan Kadár, Elmar Kloss
Scénář: Elmar Kloss, Jan Kadár
Hudba: Zdeněk Liška
Zvuk: Frnatišek Černý
Masky: Ladislav Bacílek

Hrají: Jan Kačer, Eva Poláková, Martin Růžek, Blažena Holišová, Pavel Bártl, Ezard Hausmann, Otto Lackovič, Vlado Müller, Oľga Adamčíková, Miroslav Macháček, Čestmír Řanda, Ota Sklenčka, Otto Ševčík, Antonín Molčík, Waltr Taub

Právě včera, v sobotu 14. března 2009, jsme měli možnost se v jedenáctém díle cyklu "Zlatá šedesátá" seznámit s režijní i hrecekou prací Jana Kačera. Film Smrt si říká Engelchen byl v jeho herecké filmografii teprve druhým dílem. Když tohoto kdysi velice nadějného herce, na jehož výkon nelze zapomenout například ve filmu "Údolí včel" vidím účinkovat v stupiditě typu Velmi křehké vztahy, nezbývá mi než si povzdychnout. Ale musíme to chápat, i slavní  a kdysi nadějní herci musí platit složenky.

Údaje o DVD:

Obraz: černobílý, PAL, 4:3
Zvuk: 2.0 CZ
Titulky: CZ
Délka: 128 minut
Typ disku: DVD 9
Regiony: All
Bonusy: —