DVD edice – Duch spisovatele

 

Ve středu 18. března 2009 přišla DVD edice se zajímavým arthousovým počinem, který ve srovnání s nízkorozpočtovými horory vydanými v této edici před několika dny minimálně o třídu vyčnívá. Jmenuje se Duch spisovatele. Cena 49,- Kč

 

John Vandermark je bývalý hudební skladatel, který se živí jako učitel hudby. Není příliš společenský a nestojí o vyhledávání nových známostí. Ale má určitou slabost pro mladé nadějné umělce. Do jeho života se připlete Sebastian St. Germain, který o sobě prohlašuje, že je spisovatel. John z něj cítí velké ambice, a proto mu pomáhá jak jen může. St. Germain žije v jeho domě a využívá jeho pohostinství, ignoruje jeho lehce zastřené pokusy o sexuální sblížení. John Vandermark však záhy zjistí, že je zneužíván.

Johnovo chování se velmi změní a Sebastian se dostane do řetězce těch nejpodivnějších zážitků. Jedná se o Johnovu pomstu, nebo jeho duševní chorobu?

Film Duch spisovatele nabízí pochmurnou atmosféru, kterou můžeme znát z povídek E. A. Poea. Je to kombinace vzteku, zuřivosti a extrémně temné komedie, krve a hysterie.

David Boreanaz hraje Sebastiana výborně a jeho postavu ztvárnil jako rozhněvaného, hrubého a egoistického muže, a tato jeho role je jednou z jeho dosud nejlepších. Nicméně výkon Alan Cummingse (který zároveň film i režíroval) v roli Johna Vandermarka je z těch, které vás skutečně zasáhnou. Je to jako sledování běžícího šílence v zrcadlovém domě, který působí neustálé závratě.  Křičí, směje se, skučí a propadá do hysterických záchvatů. Jeho herecký výkon je opravdu dokonalý.

Tento snímek spadá do kategorie arthouse filmů a je uměleckost vyvěrá z průzkumu pocitů posedlosti a temnoty, exploze vášně se zničujícím účinkem. Tohle rozhodně není opdočinkový film, navíc obsahuje i scénu fyzického mučení. Místy mi připomínal Parfém: příběh vraha (aniž bych jakkoli chtěla srovnávat). Může však zaujmout ty, kteří mají rádi nezávislé snímky a ty, kteří si užívají umění s přídavkem černé ironie, krve a temné atmosféry.

Scéna s vraždou je jednou z nejvíce působivých okamžiků filmu, jednak díky již výše zmiňovaným hereckým výkonům a jednak díky vizuálnímu pojetí, skvělé kameře a promyšlené hře světla.

Žánr: horor, černá komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Originální název: Suffering Man’s Charity

Délka: 89 minut

Režie: Alan Cumming

Produkce: Alan Cumming

Hudba: Paul Cantelon

Kamera: Alex Vendler

Střih: Keith Reamer

Obsazení: Rachel Tenner

Stavby: Robin Mohilewsky

Kostýmy: Christopher Lawrence

Masky: Ermahn Ospina

Hrají: Alan Cumming, Alison Guh, David Boreanaz, Anne Heche, Whitney Allen, Henry Thomas, Ermahn Ospina, Maria-Elena Laas, Karen Black, Rachelle Lefevre, Jane Lynch, Clay Allen, Susie Park, Desean Terry, Carrie Fisher, Monique La Barr, Kevin Paul, Tom Poole, Brandon Stacy.

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné  

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: Fotogalerie, Trailery