Filmag zábava – Admirál Ušakov: Hrdina Černého moře

Pokud jsme před časem postrádali první část, tak tento pátek 20. března 2009 se v edici Filmag zábava za 45,- Kč dočkáme. Na pultech bude Admirál Ušakov:Hrdina Černého moře, začátek působení tohoto neohroženého kapitána v carském loďstvu.

Barevný sovětský velkofilm z roku 1953 se vrací do dob napoleonských válek a k legendární postavě neporazitelného admirála Ušakova. V 18. století bylo Černé moře a jeho pobřeží v rukou Turků. Oblíbenec carevny, kníže Potěmkin, chtěl v přístavu Cherson postavit silné loďstvo. Tímto úkolem pověřil kapitána Ušakova, který nejen dokázal přemoci morovou nákazu a vybudovat mohutnou flotilu, ale také vycvičit námořníky v novém způsobu vedení boje. Ten sice odporoval přísným nařízením admirality, ale jak budoucnost ukázala, byl velmi účinný. Ušakov navzdory všem intrikám dvořanů a zahraničních nepřátel, i navzdory mnohonásobné přesile Turků, dovedl zvítězit v bitvách u Fidonisy, Kerče, Tendru a Kaliakrie a navždy tak zapsal ruské námořnictvo do dějin.

Dějiny znají jen málo příkladů takového tvrdého procesu odporu, který by trval po celá staletí, s jakým se setkalo Rusko při své snaze získat nazpět Černé moře, které mu kdysi patřilo. Zájmem nejen Turků, ale i Angličanů, Francouzů a Švédů bylo nepustit Rusko k Černému moři, aby jim nevyvstal nebezpečný námořní konkurent. Již Petr Veliký se marně snažil získat Černé moře pro ruské lodě. I po porážce Turecka v roce 1739 se dostal intrikami francouzského vyslance do mírové rusko-turecké smlouvy odstavec, kde stálo, že Rusové nesmějí mít na Černém ani na Azovském moři své loďstvo. Ke konci 18. století válečnické a diplomatické umění Orlova, Spiridonova, Repnina a především Suvorova přiblížilo okamžik znovudobyti Černého moře Ruskem. Bylo však třeba vybudovat přístavní města Cherson a Tagan-rog, kde by bylo možno začít se stavbou lodí, které by se vyrovnaly lodím ostatních evropských námořních mocností. To je základní historická situace, z které vychází film i Štejnova divadelní hra Admirálská vlajka, která sloužila jako základ k filmu.

Hra i film nám přibližují Ušakova jako hrdinu, geniálního vojevůdce, horoucího vlastence a demokrata, který miluje své námořníky a dovede je obětavě učit novým způsobům vedení boje a zná dobře sílu ruského lidu. Ale Ušakov žije v době, kdy zaostalost, patolízalství a galomanie vládne v Rusku. Proto jeho prosté vystupování, jeho demokratičnost, jeho vztah k námořníkům a jeho původ (chudý šlechtic-statkář) vzbuzuje nelibost u dvora i u samé carevny. I když má velkého příznivce v rozmarném a despotickém Potěmkinu, přesto musí těžce bojovat nejen s tureckými flotilami, ale i se zaostalostí a intrikami vnitřních nepřátel. Režisér Michail Romm, který se v tomto filmu po prvé představuje jako režisér vysloveně historického filmu, pojal film v duchu Štejnovy předlohy jako monumentální historickou fresku. To určuje celé ladění filmu, který se zabývá především společenským působením Ušakova, jeho vítězstvími a pomíjí podrobnější kresbu života hrdiny. Přesto však Ušakovova postava je celistvá a strhující pro svůj hrdinský pathos i pro mistrné zvládnutí hercem I. Pereverzevem.

Žánr: Drama / Biografický

Země původu: Sovětský svaz

Rok vzniku: 1953

Délka: 108 minut

Původní název: Адмирал Ушаков

Světová premiéra: 23. dubna 1953 – SSSR

Režie: Michail Romm

Scénář: Alexander Štejn

Produkce: P. Daniljanc

Hudba: Aram Chačaturjan

Kamera: Yu-Lan Chen, Alexander Šelenkov, Boris Areckij

Společnost: Mosfilm

Hrají: Ivan Pereverzev (admirál Fjodor Fjodorovič Ušakov), Boris Livanov (kníže Grigorij Alexandrovič Potěmkin), Michail Pugovkin (Pirožkov), Sergej Bondarčuk (Tichon Prokofjev), Olga Žizněva (carevna Kateřina II.), Georgij Jumatov (Viktor Jermolajev), Pavel Špringfeld (Orfano), Jelena Maximova (Matrjona), Vladimír Etuš (Seid-Ali), Vladimír Vasiljev (sultán Eski Hassan), Nikolaj Čisťjakov (Vojnovič), Nikolaj Volkov (William Pitt), Viktor Avdjuško, Gennadij Judin (Sinjavin), Andrej Fajt, Vladimír Družnikov (Vasiljev), Grigorij Špigel, Vladimír Oseněv, Jan Janakijev, Nikolaj Svobodin (Mordovcev), Alexej Alexejev (Metaksa), Nikolaj Chrjaščikov (Chovrin, palácová stráž), Pavel Volkov (doktor Jermolajev), Ivan Solovjev (admirál Horatio Nelson), Piotr Sobolevskij (britský posel), Vjačeslav Gostinskij (Lanskoj), Nikolaj Kutuzov (generál), Vladimír Balašov (Belli), Georgij Georgiu, Viktor Kulakov (Korovin), Pjotr Ljubeškin (Lepechin), Vladimír Tumanov (Fut), Gleb Romanov, Gotlib Roninson, Emmanuil Geller, Jurij Leonidov, Georgij Šapovalov, Grigorij Michajlov, Lev Fenin (Orfano), Pavel Špringfeld, Vladimir Solovjov

Сюжет: Действие фильма разворачивается в период правления императрицы Екатерины Великой. Капитан императорской яхты Фёдор Ушаков отказывается от придворной карьеры и испрашивает у государыни направления на строящийся Черноморский флот. С небольшим отрядом матросов и мастеровых он прибывает в Херсон на корабельные верфи. В это время на южных рубежах России свирепствует эпидемия чумы, среди рабочих зреет бунт. Тихон Прокофьев, по кличке «Рваное ухо», беглый крепостной из имения Ушакова и соратник Пугачева, по наущению английского шпиона подстрекает народ уходить на Дон. Ушаков с матросами останавливает бунтовщиков, организует тушение верфей, подожжённых тем же шпионом. Личным примером убеждает главного местного лекаря Ермолаева остаться, вводит строгий карантинный режим и побеждает чуму.

Одновременно со строительством флота начинается обучение экипажей кораблей.

Жанр: историко-биографический

Страна: СССР

Год: 1953

Длительность: 108 мин.

Режиссер: Михаил Ромм

Автор сценария: Александр Штейн

Оператор: Александр Шеленков, Иоланда Чен

Композитор: Арам Хачатурян

Кинокомпания: Мосфильм

В ролях: Иван Переверзев (Фёдор Фёдорович Ушаков), Ливанов, Борис Николаевич (князь Потёмкин), Свободин, Николай Капитонович (Мордовцев), Чистяков, Николай Васильевич (Войнович), Юдин, Геннадий Петрович (Сенявин), Дружников, Владимир Васильевич (Васильев), Алексеев, Анатолий (Метакса), Жизнева, Ольга Андреевна (Екатерина II), Бондарчук, Сергей Фёдорович (Тихон Прокофьев), Пуговкин, Михаил Иванович (Пирожков), Хрящиков, Николай (Ховрин), Юматов, Георгий Александрович (Виктор Ермолаев), Волков, Павел Михайлович (лекарь Ермолаев), Максимова, Елена Александровна (Матрёна Ермолаева, мать Виктора), Волков, Николай Николаевич (Уильям Питт), Иван Соловьёв (Нельсон), Владимир Туманов (Фут), Фенин, Лев Александрович (Роберт Энсли), Павел Шпрингфилд (Орфано), Григорий Шпигель (Томас Грей), Пётр Соболевский (английский посол), Ян Янакиев (Сетюр, французский посол), Георгий Георгиу (турецкий посол), Владимир Этуш (Сеид-Али), Васильев, Владимир (султан Турции), Кулаков, Виктор Иванович (адъютант Войновича Коровин), Шаповалов, Георгий (матрос), Пётр Любешкин (Шапилов), Балашов, Владимир Павлович (Белли), Эммануил Геллер (турок), Авдюшко, Виктор Антонович (солдат), Ронинсон, Готлиб Михайлович (турок), Андрей Файт, Владимир Осенев, Николай Кутузов (генерал), Николай Волков, Глеб Романов

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: fotogalerie