Páteční Aha! – Špioni a biják

 

S touhle orientálně vypadající kráskou už jsme měli možnost několikrát. Aha! aktuálně v pátek 20. března 2009 za cenu 49,- Kč nabídne další příležitost ve filmu Špioni a biják. Kdo vymýšlí české distribuční názvy, to by mě opravdu zajímalo. Někdy je láska silnější než jakákoli fikce. 

 

 

Neil miluje filmové detektivky, ale jednoho dne se mu po boku krásné Violet poštěstí prožít drama na vlastní kůži. Filmový fanoušek se tak přesvědčí, že reálná femme fatale poskytuje daleko více, než mohl kdy očekávat ve svých snech.

Netradiční komedie plná napětí s charismatickým Cillianem Murphym a sexy Lucy Liu v hlavních rolích vás nepochybně pobaví.

A aby těch písmenek bylo víc, zase si vypůjčím :

Málokdo miluje film a klasické detektivky tak, jako Neil. Je to tak trochu magor, vlastní malou prodejnu videokazet a svůj čas tráví nejčastěji ve společnosti drsných soukromých detektivů, kteří řeší nevyřešitelné případy, střílí padouchy a nakonec vždycky dostanou tu nejkrásnější herečku, co se ve filmu objeví. Neilovi tohle ke spokojenosti stačí, avšak jeho život se brzy razantně změní. Seznámí se totiž s Violet, která vypadá a chová se jako typická filmová femme fatale. A není to žádná náhoda. Neil se náhle octne uprostřed událostí, ve kterých jde o krk a on zjišťuje, že mít nakoukaný Hluboký spánek a Maltézského sokola nestačí. Ale na druhou stranu být ve středu dění „svého oblíbeného žánru" také není k zahození. Watching the Detectives pochází z pera člověka, který je zodpovědný za šílenosti jako Beerfest nebo Klub hrůzy. A vypadá to, že jeho režijní debut se poveze na úplně stejné vlně. Jen v něm budou hrát lepší herci. Otázka ale je, jestli je svět připraven na Cilliana Murphyho v komediální roli. Lucy Liu jako osudová žena projde bez problémů.

Páteční Aha! - Špioni a biják

A ještě text z pošetky:

Nikdy nevíš, kdo vstoupí do tvého života a obrátí ho naruby.

 

Neil vede malý obchod s videokazetami a nade vše miluje detektivní žánr. Je to tak trochu podivín a svět detektivek je jeho jedinou zálibou. Náhle se však ocitne v situaci, kterou zná jen ze svých oblíbených filmů. Do jeho krámku totiž vstoupí krásná Violet. V prvních okamžicích sice Neil působí nejistě a směšně, ale postupně se s Violet sblíží. Přestože jsou oba jiní, skvěle se doplňují. Neil prožije nejzvláštnější rande v životě, při kterém se vloupají do jedné videopůjčovny, aby tu vyměnili obaly filmů. Violet totiž trpí "nudofóbií" a pořád musí provádět šílenosti. Neila navštíví detektivové, aby vloupání řádně vyšetřili. Jde však jen o žert kamarádů Violet a další "testy" této povedené slečny na sebe nenechají dlouho čekat. Neil pochopí, že ho Violet pouze zkouší, a přistoupí na její hru. Když ale hrozí skutečné nebezpečí, nepozná to.

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 91 minut

Světová premiéra: 1. května 2007 – USA (Tribeca Film Festival)

Původní název: Watching the Detectives

Režie: Paul Soter

Scénář: Paul Soter

Produkce: Carina Alves, Bill Benenson, John Flock, Pamela Hirsch, Gary Howsam, Galt Niederhoffer, Celine Rattray, Irving Schwartz, Reagan Silber, Randy Simon, Daniela Taplin Lundberg, Lewin Webb

Hudba: Nathan Barr

Kamera: Christophe Lanzenberg

Společnost: Plum Pictures / Peace Arch Entertainment Group / Hart-Lunsford Pictures

Natáčeno: Bayonne, New Jersey, USA / Carrol Gardens, Brooklyn, New York City, New York, USA / New York City, New York, USA / Scotch Plains, New Jersey, USA

Hrají: Cillian Murphy (Neil), Lucy Liu (Violet), Jason Sudeikis (Jonathan), Michael Panes (Lucien), Callie Thorne (Marcia), Michael Yurchak (Buddy), Heather Burns (Denise), Mark Harelik (detektiv Barloe), Ali Reza (detektiv Lowenstein), Josh Pais (Andy), Brett Gelman (Glenn), Lonny Ross (zákazník), Paul Scheer (zákazník), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný