Aha! – The Legends: Ike & Tina Turner – Live in ´71

 

DVD dua Ike & Tina Turner, z nichž do dějin populární hudby se zapsala nesmazatelným písmem především jeho ženská polovička, s názvem Live in ´71 vyšlo pod hlavičkou deníku Aha! ve čtvrtek 19. března 2009. Cena 52,- Kč.

Tina Turner – vedla si v hitparádách s takovým přehledem a tak suveréně, že by jí ten na populární hudbu neskutečně vysoký věk nikdo nehádal ani omylem. Narodila se jako Annie Mae Bullock v americkém Bronsvillu a do hudebních analů se zapsala nejprve ve dvojici se svým manželem Ikem – kytaristou, skladatelem a producentem, tedy jako duo Ike and Tina Turner. To bylo v šedesátých letech, z nichž si připomeňme výtečnou, Philem Spectorem produkovanou nahrávku skladby River Deep, Mountain High (hluboká řeka, vysoká hora)… Po rozpadu manželství se zdálo, že Tina Turner navždy zmizí v hudebním zákulisí, neboť Ike byl oním hnacím motorem, klíčem k úspěchu, tvůrcem repertoáru i celkového image manželského páru na pódiu i v nahrávacím studiu. Naštěstí potkala roku 1979 Rogera Davise, manažera, který se rozhodl, že jí pomůže, a přivedl ji zpět do světa rock’n’rollu.
V první fázi své kariéry zpívala Tina Turner se svým manželem Ikem. Orientovala se na soulový repertoár a byla ještě o něco dravější než v pozdějších letech. Koncert z roku 1971 zachycuje nejlepší chvíle z těch dob. Dvojice zpívá klasické soulové hity, mezi nimiž nemůže chybět River Deep Mountain High a geniální provedení známého hitu Proud Mary. 
01. Them Changes
02. Sweet Inspiration
03. I Want To Take You Higher
04. Ooh Poo Pah Doo
05. A Love Like Yours (Don´t Come Knockin´ Everyday)
06. River Deep Mountain High
07. Come Together
08. Honky Tonk Women
09. Proud Mary
10. I Want To Take You Higher (Reprise)
11. I Smell Trouble