Reflex – Mocné planety – Měsíc

V dokumentárním přírodovědném cyklu z produkce BBC Mocné planety vydává časopis Reflex po Slunci také DVD o jeho věrném souputníku – Měsíc. Vyšlo ve čtvrtek 19. března 2009 za cenu 49,- Kč.

Měsíc byl předmětem zájmu badatelů už ve starověku. Podle jeho fází určovali čas a Měsíc měl své místo v pantheonu všech starověkých kultur. Měsíc způsobuje odliv a příliv a mnozí vědci se domnívají, že ovlivňuje i lidské chování.  Měsíc také vzrušoval básníky (Cyrano z Bergeracu) nebo spisovatele (Jukes Verne, Svatopluk Čech). Ani dnes zájem o Měsíc neutuchá a jeho poznávání slibuje fascinující podívanou!

Měsíc je druhým, nám nejvíce viditelným objektem noční oblohy, který nastupuje na své místo, po odchodu Slunce z denní oblohy. Jeho svit je ve své podstatě jen odrazem záře Slunce a podle toho mu astrologové přisoudili jeho vliv na člověka.

Pozemšťané jsou Měsícem fascinování už tisíce let. I on jakoby sledoval vývoj lidstva od počátku věků a věrně nás doprovází na pouti temnou prázdnotou vesmíru. Pátráním po jeho podstatě a vlivu na naší planetu se věnovaly generace hvězdářů. S vývojem vědy a techniky vznikala a zanikala řada nejrůznějších teorií. Zásadní zlom přineslo proniknutí člověka do kosmu. V roce 1959 spatřilo lidstvo díky sovětské vemírné sondě odvrácenou tvář Měsíce. Luna sehrála pochopitelně i svou podstatnou roli ve vesmírných závodech SSSR a USA. Onen „velký skok pro lidstvo“ učinily nakonec 16. července 1969 američtí astronauté. Sověti nakonec na osobní návštěvu rezignovali a v roce 1970 se nechali zastoupit „lunochodem“. Následovala ještě dalších pět amerických misí, ale pak se kosmické cíle obou supervelmocí orientovaly jiným směrem. V současnosti zájem o Měsíc a jeho využití opět stoupá. NASA naplánovala příští měsíční misi na rok 2018 a existuje i řada více či méně reálných plánů soukromých firem na to, jak našeho přirozeného satelita využít komerčně.

Žánr: Dokument

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2006

Délka: 58 minut

Údaje o DVD:

Obraz: barevný, PAL, 16:9

Zvuk: DD 2.0 česky, DD 2.0 anglicky

Titulky: české

Typ disku: DVD 5

Regiony: All

Bonusy: —