Filmhouse – 3-iron

Filmhouse zahájil minulý týden novou ediční řadu s názvem Filmová galerie. V úterý 24. března 2009 za cenu 49,- Kč bude k dostání další titul, svědčící o tom, že některým vydavatelům přece jen asi nejde o maximální tržní úspěch. 3-iron od slavného Kim Ki-duka nás bude přesvědčovat o tom, jak obtížné je poznat, zda svět, ve kterém žijeme, je realita nebo sen.

  

Hrdiny vizuálně vytříbeného vyprávění nového filmu Kim Ki-duka jsou dva mladí lidé, jejichž náhodné setkání přeroste ve zvláštní milostný vztah.

 

 

 

Kim Ki-duk natočil snímek během velmi krátké doby; nenápadnou formou v něm nabízí osobitou meditaci nad násilím, nespravedlností a krutostí, v níž se převracejí role.

 

Mladík Tae-suk vlastní jen silnou motorku, chodí od domu k domu, ve dveřích nechává reklamní letáky a vloupává se do těch bytů, kde si letáky nikdo nevyzvedne. Předpokládá totiž, že majitelé jsou na cestách, a tak v těchto prázdných obydlích přechodně pobývá. Nají se, na oplátku vypere prádlo a spraví rozbité věci. Snaží se zmizet před návratem majitelů, což se mu ne vždy zdaří.

Jednou se však vloupe do luxusního domu, kde se stane svědkem pokusu tyranského manžela o znásilnění své ženy Sun-hwa. Tae-suk do muže odpálí několik míčků golfovou holí 3-iron, popadne Sun-hwa a společně odjedou.

 

 

 

Od této chvíle vcházejí do prázdných domů společně. Tae-suk v každém bytě, do kterého se nastěhují, vaří, uklízí, dělá drobné opravy a Sun-hwa poprvé v životě zažívá skutečný pocit domova. Navzájem cítí bolest a samotu toho druhého a nakonec se do sebe zamilují. Při návštěvě dalšího domu objeví mrtvé tělo starého muže, kterého sami pohřbí.

 

 

 

V domě žijí, jako by byl jejich vlastní, dokud se nečekaně neobjeví syn zesnulého a nezavolá policii. Tae-suk je obviněn z vraždy, vloupání a únosu a Sun-hwa se musí proti své vůli vrátit k manželovi. Zatímco Tae-suk čeká na propuštění z vězení, nachází jedinečný způsob, jak vrátit štěstí, které se Sun-hwa prožívali.

Žánr: Drama / Romantický / Krimi

Země původu: Jižní Korea / Japonsko

Rok vzniku: 2004

Délka: 84 minut

Původní název: Bin-jip / 3-Iron

Světová premiéra: 15. října 2004 – Jižní Korea

Premiéra v kinech ČR: 8. září 2005 s titulky

Režie: Kim Ki-duk

Scénář: Kim Ki-duk

Produkce: Kim Ki-duk, Michiko Suzuki

Hudba: Slvian

Kamera: Seong-back Jang, Jang Seong-Back

Společnost: Kim Ki-Duk Film / Cineclick Asia

Hrají: Seung-yeon Lee (Sun-hwa), Hyun-kyoon Lee (Tae-suk), Hyuk-ho Kwon (Min-gyu, manžel), Jeong-ho Choi (žalářník), Ju-seok Lee (syn starého muže), Mi-suk Lee (snacha starého muže), Sung-hyuk Moon (Sung-hyuk), Jee-ah Park (Jee-ah), Jae-yong Jang (Hyun-soo), Dah-hae Lee (Ji-eun), Han Kim (muž ve studiu), Se-jin Park (žena ve studiu), Dong-jin Park (detektiv Lee), Jong-su Lee (muž přijíždějící z dovolené), Ui-soo Lee (žena přijíždějící z dovolené), Jong-hwa Ryoo (chlapec přijíždějící z dovolené), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 korejsky, česky

Titulky: česky, slovensky 

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: audiokomentář režiséra, záběry z natáčení, upoutávka (na obale přejmenováno na audiokomentář režiséra, ze zákulisí, trailer, z naší nabídky)

Bonusy