Reflex – Šašek a královna

Ve čtvrtek 26. března 2009 se v divadelní edici časopisu Reflex X krát divadlo (nyní pod názvem Nová scéna) vyjde DVD Šašek a královna – záznam divadelního představení z roku 1983 s Chantal Poullain a Bolkem Polívkem.

„Neumí čééésky, neumí čéésky…,“ pokřikuje šašek na upjatou královnu v legendární scéně Šaška a královny. Tuto hru napsal Boleslav Polívka během jediné noci, za pár týdnů pak se svou kongeniální manželkou Chantal nazkoušel.

Šašek a královna objel celý svět a dočkal se mimo jiné francouzské, anglické i italské verze. Polívkův geniální opus je dnes známý především díky stejnojmennému filmu režisérky Věry Chytilové; toto je však unikátní příležitost připomenout si původní verzi, vzniklou v brněnském Divadle Na provázku.

DVD je doplněno informačně hutným bonusem Od Pépeho k Šaškovi, ve kterém Boleslav Polívka vzpomíná na klíčové inscenace své kariéry.

Divadlo Na provázku 1983
 
Edice Nová scéna Reflexu přináší nejzásadnější inscenace osmdesátých a devadesátých let minulého století (do roku 2000). Co jste viděli a nemůžete zapomenout; co jste vidět nestihli a teď je vám to líto.