Mido Film – Historie československého vojenského letectví – část 1.

Konečně, chtělo by se mi zvolat. Jenže moc takových nás asi nebude (viď, bratře). Na www stránkách Mido Filmu velmi, velmi dlouho inzerovaný titul, zařazený již dokonce nějaký čas mezi vydané, se konečně ve čtvrtek 2. dubna 2009 opravdu objevil na pultech – Historie československého vojenského letectví (1918-2008), část 1: Počátky vojenského letectví u nás za pro leckoho nepříjemných 199,- Kč. Já vím, že to asi bude znít hloupě, ale pokud máme stále připomínky ke kvalitě a sortimentu nabízených placek, pak tohle je pro mne případ přesně v rámci hesla „Kupujte domácí výrobky!"

 

 

Přijměte pozvání k jedinečnému dokumentu zabývajícího se historií československého vojenského letectví. První díl z chystané 5 diskové edice nabízí pohled na počátky letectví jak v našich krajích, tak v zahraničí a mapuje období až po mnichovský diktát roku 1938.

 

Dokument mapuje samozřejmě také politickou situaci a na ní závislé dění v letectví. Uvidíte unikátní záběry akrobatických skupin, válečných pilotů v akci a hlavně a především nádherných strojů schopných překonat zemskou gravitaci.

 

Mido Film - Historie čs. vojenského letectví 1.

První díl velkého projektu o historii československého vojenského letectví diváka provede samými jeho počátky, dobou, kdy létání bylo více toužebným snem než skutečností, a chvílemi, kdy tento sen získal dostatečně reálně obrysy na to, aby mohl být použit jako zbraň v první světové válce.

 

Zmapuje cesty leteckého průmyslu v nově vytvořené Republice československé, vznik a rozvoj všech důležitých leteckých továren, utváření a formování Leteckého svazu a vojenského letectví.

 

Projde úspěšnými dvacátými lety, v nichž českoslovenští letci a letadla začali sbírat cenné úspěchy na evropských kolbištích, aby vyvrcholil érou leteckých akrobatů a válečných příprav, charakterizují léta třicátá.

 

Představí se v něm všechny důležité stroje, lidé a rozhodnutí, týkající se období počátečních experimentů s létáním, první světové války a především časů První republiky.

 

Díly:

 

I. Úsvit letectví (26:30 min.)

II. Trnitá cesta k nebesům (26:31 min.)

III. Mezinárodní úspěchy (26:01 min.)

IV. Mračna se stahují (26:30 min.)

 

DVD je v klasické „tlusté" krabičce a ta kromě disku obsahuje i 8 strannou přílohu se stručným seznámením s celým cyklem i detaily o prvním dílu.

 

Žánr: Dokument

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2008

Délka: 104 minut

Režie: Jakub Tabery

Námět: Petr Vodák

Scénář: Dr. Jiří Rajlich, Josef Fišer

Historický dohled (odborní poradci): plk. v. v. Dr. Oldřich Rampula, Ing. Ivo Pujman, Pavel Sviták

Vedoucí projektu: Mgr. Aleš Ulrich

Produkce: Petr Vodák, Veronika Zvolská, Tomáš Studnička, Igor Červený, Mgr. Petr Andonov, Petr Vodák ml.

Scénická hudba: Tomáš Sehnal

Mix hudby: Daniel Hlaváč

Kamera: BcA. Jiří Studnička, DIS, Gašper Šnuderl (Smuderl – obal a knížečka se poněkud ve jméně rozcházejí)

Společnost: Mido Film Brno, spol. s r. o.

Český komentář: Michal Pavlata

Slovenský komentář: Richard Trsťan

Anglický komentář: Ian Willoughby

Německý komentář: Kristian Rühmkorf

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky, slovensky, německy, anglicky

Titulky: italsky, francouzsky, rusky

Obraz: barevný/černobílý 4:3

Bonus: dotáčky replik (5:02 minut), pohyblivé 3D modely, fotogalerie