Filmag zábava – Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Pes baskervillský

Již v pátek 1. srpna 2008 nás Filmag zabaví další, již třetí částí příběhů světoznámého detektiva. Na řadě je Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona : Pes baskervillský za 39,- Kč.

Další disk nabízí adaptaci nejslavnější knihy Arthura Conana Doylea Pes baskervillský. Od doby, co násilnický sir Hugo zabil svou manželku, kterou neprávem obvinil z nevěry, od chvíle, co její věrný pes prokousl vrahovo hrdlo, visí nad rodem Baskervillů prokletí. Přízrak oddaného zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne.

Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství…

Tento díl TV série byl předmětem recenze Filmagu 6/2008 na straně 48. Jde opět o dvojfilm, ale jen proto, že je příběh rozdělen do dvou částí. Od recenzenta dostal film 4 tečky z 5 možných, a citujme ze samotné recenze:

Atmosféra zpočátku kape pouze jako jarní deštík nad Saharou, ale nakonec jako pravý londýnský slejvák. A tak prší, prší, jen se leje, Baskervilla zabijeme. Hurááá.

Celkové zpracování nevybočuje z kolejí vyjetých v tomto ruském televizním seriálu. Příjemně se konverzuje, zajímavě vyšetřuje a poutavě hraje. Naopak ani nejdramatičtější z Doylových předloh nepřiměla tvůrce k výraznější akci a asi největším zklamáním je „ztvárnění" samotné démonické sabaky.

Tolik slova Jakuba Lederera.

 

Oficiální text:

Třetí série nabízí adaptaci nejslavnější knihy Arthura Conana Doylea Pes baskervillský. Od doby, co násilnický sir Hugo zabil svou manželku, kterou neprávem obvinil z nevěry, od chvíle, co její věrný pes prokousl vrahovo hrdlo, visí nad rodem Baskervillů prokletí. Přízrak oddaného zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství…

Žánr: Krimi

Země původu: Sovětský svaz

Rok vzniku: 1981

Délka: 154 minut

Původní název: Prikliučenja Sherloka Holmsa i doktora Vatsona: Sobaka baskervilej / Приключения Шерлока Холмса и доктора Ватсона: Собака Баскервилей

Režie: Igor Maslennikov

Námět: Arthur Conan Doyle

Scénář: Igor Maslennikov, Jurij Veksler

Hudba: Vladimir Daškevič

Kamera: Dmitrij Dolinin, Vladimir Iljin

Společnost: Gosteleradio, Lenfilm Studio

Hrají: Vasilij Livanov (Sherlock Holmes), Vitalij Solomin (Dr. Watson), Rina Zeljonaja (paní Hudsonová), Irina Kupčenko (Beryl Stapletonová), Nikita Michalkov (sir Henry Baskerville), Alla Demidova (Laura Lyonsová), Světlana Krjučková (Barrymorová), Alexandr Adabašjan (Barrymore), Borislav Brondukov (inspektor Lestrade), Oleg Jankovskij (Jack Stapleton), Sergej Martinson (Frankland), Oleg Belov, Dmitrij Bessonov, Oleg Palmov, Jevgenij Stěblov (doktor Mortimer), a další

Краткое содержание: третья часть телевизионного сериала по мотивам рассказов Артура Конан Дойла о Шерлоке Холмсе. Данный фильм являет собой экранизацию одноимённой повести английского писателя.

Жанр: Детектив / Триллер

Страна: СССР

Год: 1981

Длительность: 154 мин

Режиссер: Игорь Масленников

Сценарий: (Артур Конан Дойль), Игорь Масленников, Юрий Векслер

Оператор: Дмитрий Долинин, Владимир Ильин

Композитор: Владимир Дашкевич

В ролях: Василий Ливанов (Шерлок Холмс), Виталий Соломин (доктор Ватсон), Рина Зелёная (миссис Хадсон), Борислав Брондуков (инспектор Лестрейд – озвучивал Игорь Ефимов), Никита Михалков (сэр Генри Баскервиль), Олег Янковский (Джек Стэплтон), Ирина Купченко (Бэрил Степлтон), Александр Адабашьян (Бэрримор), Светлана Крючкова (жена Бэрримора), Евгений Стеблов (доктор Мортимер), Алла Демидова (Лора Лайонс), Сергей Мартинсон (мистер Фрэнкленд)

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný