Respekt – Persepolis

V úterý 14. dubna 2009 by mělo v časopisu Respekt vyjít DVD Persepolis. Francouzský animovaný zázrak Persepolis je adaptací světoznámého komiksu íránské exulantky Marjane Satrapiové žijící v Paříži.

Tento celovečerní animovaný film francouzské režisérky původem z Íránu, Marjane Satrapi, vznikl na základě prvního íránského komiksu všech dob, který napsala a nakreslila. Autobiografický příběh s lehkostí popisuje její krušné dětsví a dospívání v Íránu za dob islámské revoluce, války s Írákem a následného režimu. S humorem a lehkostí znázorňuje rozdílné vnímání kultury v evropském a arabském světě. A protože je to příběh umíněné dospívající holky, která si vždycky prosadí svoje a která žije v tuhém ideologickém režimu nesnášejícím odlišné názory, je to samozřejmě i příběh rebelantství a svobody.

Originální film byl oceněn cenou poroty. Komiks vyšel snad ve všech evropským zemích a těší se velké oblibě. U nás jej vydalo vydavatelství BB art.

Země původu: Francie, USA

Rok vzniku: 2007

Originální název: Persepolis

Žánr: Animovaný, pro dospělé

Režie: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud

Hrají: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Simon Abkarian, Gabrielle Lopes Benites, François Jerosme, Sophie Arthuys, Jean-François Gallotte, Arié Elmaleh, Mathias Mlekuz, Stéphane Foenkinos, Amethyste Frezignac, Tilly Mandelbrot, Sean Penn, Iggy Pop, Gena Rowlands