EMI – Bára Basiková – Gregoriana (CD)

 

Čtvrtky patří tradičně co do počtu pošetových titulů k nejhojnějším a trafikanti se nejvíc nadřou. Také čtvrtek 16. dubna 2009 přinese kromě spousty filmů na DVD i nějaké to CD. Tentokrát bez časopisu, přímo z EMI dorazila Bára Basiková – Gregoriana. Cena 50,- Kč

 

S Bárou Basikovou jsem se seznámil v roce 1987 prostřednictvím LP desky formace Stromboli se stejným názvem. Její hlasový projev byl tehdy objevný a zajímavý a ve spojení s kytarovými exhibicemi Michala Pavlíčka a texty Christiana Morgernsterna se podařilo vytvořit něco na tehdejší rockové scéně zcela nového. Také album "Doba ledová", které Basiková natočila se skupinou Precedens bylo, ač žánrově zcela někde jinde, velmi vydařené. Následovalo další album se Stromboli – Shutdown, zpívané z větší části anglicky. Toto album také řadím ve své fonotéce k tomu lepšímu.
Po těchto třech albech jsem se k projektům, v nichž Basiková působila ještě několikrát snažil vrátit, ale jejich sestupná tendence mě již nepřesvědčila. Když později začala koketovat s popem, ztratil jsem zájem zcela. I když její skalní fandové se mnou jistě nebudou souhlasit, domnívám se, že její talent a oslnivý nástup v osmdesátých letech zůstal nevyužit. Za zmínku stojí snad ještě účast v muzikálu Jesus Christ Superstar, ale metamorfóza progresivní rockové divy v nepřesvědčivou popově muzikálovou perfomerku mě celkově zklamala. Bára má stále příjemný hlas a sem tam se jí poštěstí získat melodický hit, ale ve srovnání s nadějnými počátky její kariéry se mi zdá, že díky neschopnosti se žánrově jednoznačněji vymezit mnohé šance zůstaly promarněny.

Album "Gregoriana" pokládám za čistě trendovou záležitost. Gregoriánský chorál dnes przní kde kdo, tak proč se nesvézt na módní vlně? Podle oficiální anotace se zde "Bára pokusila o současný pohled na hudební kouzlo Gregoriánského chorálu." Jenže chudák Gregoriánský chorál, jak on k tomu přijde?

Seznam skladeb:

01. Kyrie Eleison – 3:44
02. Veni Domine – 3:49
03. Laudate Nomen – 3:05
04. Maria Pia – 2:12
05. Intermezzo – 1:23
06. Pascha – 4:09
07. Salve Regina – 4:15
08. Miserere – 4:31
09. Sancta Maria – 3:27
10. Ora Pro Nobis – 4:01
11. Maria Pia (Orchester version) – 1:15
12. Kyrie Eleison II (Long Version) – 5:15
13. Ora Pro Nobis (Orchester Version) – 4:09
14. Vani Domine (Piano Version) – 3:03

Bonus:
15. Veni Domine (Remix) – 3:58