Tympanum – Sherlock Holmes – Makléřův úředník

Již posedmé se setkáváme díky vydavatelství Tympanum a časopisu 100+1 s namluvenou verzí Sherlocka Holmese na CD. Povídka Makléřův úředník vyšla v sobotu 18. 4. 2009. Cena 42,- Kč

Makléřův úředník

Pátrání přivádí Sherlocka Holmese tentokrát do rušného světa burzovních spekulací finančnictví. Jde o detektivní příběh o pokusu o loupež v bance, kde byl vyloupen bankovní dům Mawson & Williams.

Námět: Arthur Conan Doyle
Původní název: The Adventures of The Stockbroker’s Clerk
Rok vydání: 1893
Zkratka: STOC
Sbírka: The Memories of Sherlock Holmes
Čte: Otakar Brousek ml.
Délka: 56 minut

 	 Sherlock Holmes - Makléřův úředník

Krátká ukázka:

Krátce poté, co jsem se oženil, zakoupil jsem si lékařskou koncesi v londýnské čtvrti Paddington. Starý doktor Farquhar, po němž jsem ji převzal, býval kdysi vyhlášeným praktickým lékařem, ale pokročilý věk a choroba, jíž trpěl – cosi jako záchvaty tance svatého Víta – připravily ho o většinu pacientů. Lidé celkem přirozeně vycházejí ze zásady, že ten, kdo chce léčit jiné, měl by být zdravý sám, a dívají se spatra na lékařské schopnosti člověka, který svými medikamenty nedokáže vykurýrovat sám sebe. A tak jak sil mého předchůdce ubývalo, zužoval se i okruh jeho pacientů, a když jsem po něm praxi přebíral, nevynášela už ročně někdejších dvanáct set liber, ale něco málo přes tři sta. Důvěřoval jsem však svému mládí a energii a byl jsem přesvědčen, že ji za pár let povznesu k věhlasu a prosperitě jejích počátků.

Po převzetí ordinace měl jsem první tři měsíce práce nad hlavu a svého přítele Sherlocka Holmese jsem vídal jen málokdy, neboť jsem byl příliš zaneprázdněn, než abych mohl občas zaskočit do Baker Street na návštěvu, a on sám jen zřídka někam chodíval, pokud ho tam nepřivedla jeho profese.

Překvapilo mě proto, když jsem jednoho červnového rána – byl jsem už po snídani a seděl jsem a pročítal British Medical Journal – uslyšel zařinčení zvonku a vzápětí silný, poněkud rezavý hlas mého starého přítele.

"Ach milý Watsone," řekl, když vešel do místnosti, "to jsem rád, že vás zas jednou vidím. Doufám, že se paní Watsonová už dostatečně zotavila ze všech těch rozčilujících lapálií, spojených s naším dobrodružstvím v případě Podpisu čtyř?"