Urania – Tajemství šifrovací věže II.

Na pultech se pod hlavičkou vydavatelství Urania dnes, ve středu 22. dubna 2009, objevilo druhé DVD ze 4 s polským seriálem Tajemství šifrovací věže 2 v ceně 49,- Kč. Dramatický příběh pátrání po německém dekódovacím přístroji z konce 2. světové války.

Píše se rok 1945, kapitán Johann Jorg (Paweł Małaszyński), agent polské rozvědky pracující v tajném kryptografickém středisku  v Hirschbergu fotografuje transport rakety nového typu. Protlačí se skrze vojáky z konvoje a zachrání se beznadějným skokem do jezera. Zraněný se dostane na místo setkání se svou spojkou Natalií (Karolina Gruszka), které předá svitek s filmem.

Fotografie se dostanou do Londýna i do Wahingtonu a vyvolají tam obrovský poplach. Plukovník Hayes (Marek Barbasiewicz), šéf Agentury bezpečnosti armády varuje  prezidenta Franklina D. Roosevelta. Tan navštíví tajné středisko v Novém Mexiku, kde američtí vědci v atomových laboratořích pracují na nejtajnějších projektech. Z tohoto výzkumu kořistí též němečtí vědci, kteří odchytávají radiodepeše, které dešifrují přístrojem, jenž nazývají "Aparát". Prezident dává rozkaz zmocnit se toho přístroje za každou cenu.

Žánr: Válečný / Akční / Romantický

Země původu: Polsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 135 minut

Původní název: Tajemnica twierdzy szyfrów

Světová premiéra: 7. září 2007 – Polsko

Režie: Adek Drabiński

Scénář: Boguslaw Woloszański na základě novely The Cipher Tower

Produkce: Boguslaw Woloszański

Hudba: Stanislaw Syrewicz

Kamera: Waldemar Szmidt

Společnost: Telewizja Polska

Hrají: Pawel Malaszyński (kapitán Johann Jorg), Jan Frycz (SS-Obersturmbannführer Hans Jacob Globcke), Karolina Gruszka (radiotelegrafistka Natalia), Anna Dereszowska (Anna Maria Solof), Danuta Stenka (Joanna Russt), Piotr Grabowski (major Andrzej Czerny), Pawel Delag (Howard Compaigne), Borys Szyc (SS-Untersturmführer Matheas Beer), Marcin Dorociński (Afgan), Agata Buzek (Kerstin Novolk), Grzegorz Kowalczyk, Cezary Zak (Harry Sauer), Jan Wieczorkowski (Hamlet), a další

 

Skupiny historické rekonstrukce Pomerania 1945, BIG RED ONE, NORMANDIA 1944, Trójmieska skupina historické rekonstrukce, Skupina historické rekonstrukce Michala Gajdorusa, Polska 1 Samodzielna Brygada Spadochronowa.

Speciální počítačové efekty: Filip Kaczorek
3D modely: Lilith Sliwinska
Zvuk: Monika Krzanowska
Montáž zvuku: Marcin Esjmund

 

V českém znění: Marcel Vašinka, Michal Jagelka,  Luděk Čtvrtlík, Jiří Ptáčník, Dagmar Čárová, Svatopluk Šuler, Marek Libert, Jiří Hromada, Jiří Valšuba, Daniel Margolius, Jana Páleníčková, Bohuslav Kalva, Jaroslav Kaňkovský, Radovan Vaculík, Jaroslav Horák, Jiří Zavřel, Vladimír Fišer, a další.

Na českém znění dále spolupracovali:

Překlad: Roman Madecki
Dialogy: Marcel Vašinka
Zvuk: Alexandr Vrbata
Režie: Miroslav Falbr
České znění připravilo TZ studio v roce 2008

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný