Atypfilm – Červený balonek

Atypfilm věrně svému jménu nabídne ve čtvrtek 23. dubna 2009 další disk, splňující podmínky atypičnosti. Červený balónek za 49,- Kč.

  

  

 

Francouzský středometrážní barevný film. který filmová kritika nazvala „čistě filmovou, pohybovou, rytmickou a barevnou básní". Je to lyrický příběh o přátelství mezi malým pařížským chlapcem Pascalem a jeho červeným nafukovacím balónkem. Od chvíle, kdy se ti dva sejdou, sleduje divák jejich osudy s nesmírným zaujetím. Usmívá se jako ti chodci, pod jejichž deštníky schovává malý Pascal svůj balónek před deštěm, má radost, když balónek pronásleduje a zesměšní přísného ředitele školy, chápe sympatie červeného balónku k modrému, napjatě prožívá s Pascalem pronásledování tlupou uličníků a společně s ním se mu chce zaplakat ve chvíli, kdy hladký povrch červeného balónku je proražen ostrým kamenem, a kdy balónek před jeho očima stárne, vráskovatí, splaskává a konečně pomalu a tiše umírá. To je nesporně jedna z nejsilnějších a při tom nejlyričtějších scén filmu, vytvořeného velkým umělcem a režisérem Albertem Lamorissem, jehož srdce je vrchovatě naplněno láskou k dětem a smyslem pro filmovou poesii.

 

  

 

Žánr: Rodinný / Fantasy

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1956

Délka: 34 minut

Původní název: Le Ballon rouge / The Red Balloon

Světová premiéra: 15. října 1956

Premiéra v kinech ČR:

Režie: Albert Lamorisse

Námět:

Scénář: Albert Lamorisse

Produkce: Albert Lamorisse

Hudba: Maurice Leroux

Kamera: Edmond Séchan

Společnost: Films Montsouris

Natáčeno: Paříž, Francie

Hrají: Pascal Lamorisse (Pascal), Georges Sellier (majitel obchodu), Vladimir Popov (Tennant), Paul Perey, René Marion (Pascalův otec), Sabine Lamoriss (Pascalova matka), Michel Pezin, a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: