Deník/Země pohádek – Skopičinky a malůvky Mistra Libora Vojkůvky

 

V úterý 28. dubna 2009 se na pultech v patronaci deníku Aha! měl objevit titul na DVD s dlouhým názvem Skopičinky a malůvky Mistra Libora Vojkůvky, který je zajímavý nejen pro obdivovatele tohoto šternberského malíře. Jde o devítidílný animovaný seriál pro děti. Cena 49,- Kč. Nakonec vyšlo se zpožděním v řadě 60 nejlepších večerníčků s logem Deníku a Země pohádek 25. července 2009

Libor Vojkůvka je malíř. Je obklopen svými obrazy a je mu mezi nimi jako v ráji. Ovšem, něco mu pořád chybí, a dlouho, dlouho nemohl přijít na to, co to je. Až na to jednoho dne přišel. Uvědomil si, že je mezi těmi svými obrázky sám. A protože má rád pohádky, napadlo ho, že mu pomůže jedině živá voda. Ano, ano, nějakého živého kamaráda – to  potřeboval! Sláva – to je ono! Bestiášek – tak se kamarád malíře Libora jmenoval, hned spěchal najít něco mlsného k snědku. Můžes si tu hrát, můžeš běhat, mlsat, ale hlavně že tu budeš se mnou, Bestiášku. S tebou mi tu bude veseleji.

O Liboru Vojkůvkovi

Narodil se uprostřed žhavého léta 1947, první den ve znamení Lva v Rychnově u Bystřice pod Hostýnem. Dle očitých svědků, již několik málo dnů po mém porodu, jal se se sápati po tužce, péru, štětci, zkrátka po všem, co stopu na papíře zanechávalo. Též se záhy naučil tajně opouštěti postýlku a do blízkého okolí, jen tak v noční košilce, se zatoulal. Tu všady u kořenů bylin, na stoncích, listech, ale i nad nimi řádila nepřetržitě eskadra hmyzí čeládky.

Jsou to tři pilíře jeho žití. Malířství, cestování a entomologie. Všeho si, dle jeho vlastního mínění, užil dostatečně. Obrazův mnoho namaloval, kolem sta států navštívil a dopřáno hmyzu mu viděti na statisíce. Má také rád krajinu, obzvlášť tu naši a rázovitý lid v ní.

Výtvarník: Libor Vojkůvka
Námět, scénář a režie: Ivan Renč
Namluvil: Josef Dvořák
Producent: Rudolf Hošna
Hudba: Petr Skoumal
Zvuk: Ing. Jan Kacián
Animace: Milan Svatoš
Spolupracovali: E. Bartůňková, H. kašparová, H. Maroušková, K. Pávová, I. Rakoušová, S. Řežábková, , K. Smyczková, D. Vítová, B. Wegnerová, V. Fischl, D. Sukup, J. Grus, arch. J. Hlavatý, L. Tůma, E. Šimera
Střih: Hana Sádlová
Kamera: Zdeněk Pospíšil
Výkonný producent: Jiří Vaněk
Produkce: Tomáš Spurný, Vladimíra Bühlová
Výroba: Michal Havlík, Hana Cvejnová
Vyrobil: KF a.s., Studio Jiřího Trnky

Země původu: Česko
Rok vzniku: 1995
Žánr: animovaný, hraný, dokument
Počet dílů: 9

Údaje o DVD:

Obraz: barevný, PAL, 4:3