Filmhouse – Old Shatterhand

V úterý 28. dubna 2009 je na řadě čtvrté DVD série Hrdinové Divokého Západu přicházejí (chcete-li – Kolekce Karla Maye). Tentokrát nás čekají další osudy Vinnetoua a jeho bílého bratra ve filmu Old Shatterhand. Vydává Filmhouse ve spolupráci s deníkem Metro za cenu 50,- Kč.

 

 

 

 

Jsme na americkém Divokém západě. Aby rozpoutali válku proti Apačům, přepadají bandité spolu s indiány kmene Komančů farmy bílých osadníků. Na místech masakrů zanechávají mrtvé Apače, které předtím zastřelili v jejich lovištích. I Tujungovi, Vinnetouovu adoptivnímu synovi, hrozí smrt. Old Shatterhand zasáhne v poslední chvíli. V pozadí těchto zločinů stojí důstojník kavalerie z pevnosti. Malý Tom, syn holandských přistěhovalců, jako jediný přežije nájezd bandy hrdlořezů na farmu rodičů. Jelikož je důležitým svědkem, Old Shatterhand ho odváží ze starého indiánského úkrytu u Šumících vod. On může dokázat nevinu Apačů. Vinnetou s Old Shatterhandem jsou však lstí vlákáni do pevnosti a zajat je i Tujunga. Podaří se odhalit pozadí všech intrik a zachovat mír? Kolem pevnosti zní válečné bubny Apačů.

 

  

 

Film stál na svou dobu mimořádné 4 miliony marek, byl nejdražší mayovkou z celé série. Na jeho scénáři se podílelo 6 autorů. Objevilo se v něm na 500 komparsistů. Ušilo se více než 600 indiánských kostýmů a na 400 uniforem vojenské kavalérie. Vyrobilo se 14 krytých vozů, v užívání bylo 300 revolverů. Místo natáčení bylo od hotelu vzdálené 140 km a hlavní představitelé tak museli každý den dojíždět.

 

  

 

Natáčelo se opět v překrásné jugoslávské scenérii – vodopády řeky Krky u Skradinu, Popovo Polje u Trebinje, Zupci u Trebinje, Krute u Ulcinj a další. 81 natáčecích dní štábu komplikovalo zhoršující se počasí, časté deště a zkracující se dny, neboť se natáčelo od října do prosince. Při natáčení boje o pevnost, který měl být vrcholem celého filmu, utrpělo několik jezdců zranění, některá byla vážná. Mnoho jezdců bylo po několika dnech téměř neschopno pohybu, jelikož měli z jízdy na neosedlaných koních otevřené rány na vnitřní straně stehen.

 

Film slavil obrovský úspěch – za více než tři miliony diváků v průběhu 12 měsíců získal Zlaté plátno a byl prodán do celého světa, dokonce i do bývalého Sovětského svazu.

 

  

 

Země původu: Západní Německo, Francie, Itálie, Jugoslávie

Rok vzniku: 1964

Originální název: Old Shatterhand

Žánr: Western, dobrodružný

Režie: Hugo Fregonese

Scénář: Ladislav Fodor, Robert A. Stemmle, spolupráce Hugo Fregonese a James W. Burke

Kamera: Siegfried Hold

Hudba:  Riz Ortolani

Hrají: Vinnetou – Pierre Brice (Stanislav Fišer),  Old Shatterhand – Lex Barker (Vladimír Ráž), Sam Hawkens – Ralf Wolter (František Filipovský),  Paloma – Daliah Lavi (Alena Vránová), Desátník Bush  Gustavo Rojo (Petr Haničinec),  Kapitán Bradley –  Guy Madison (Jiří Adamíra),  Dixon –  Rik Battaglia (Otto Lackovič),  Tujunga –  Alain Tissier (Jiří Novotný),  Generál Taylor – Charles Fawcett (Otomar Korbelář),  Rosemary –  Kitty Mattern (Jaroslava Adamová),  Joe Burker –  Mirko Ellis (Soběslav Sejk) a další …

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: DD 2.0 německy, DD 2.0 česky

Titulky: české

Obraz: barevný 2,35:1

Typ DVD: DVD 9

Délka: 116 minut

Bonusy: Původní česká upoutávka, úvodní titulky české verze, fotogalerie, profily postav (Paloma Nakama, Kapitán Bradley ), filmový omyl, zajímavosti