Aha! – Jedné noci v jednom městě

Aha! nabídne v sobotu 2. května 2009 neobvyklý titul domácí produkce Jedné noci v jednom městě v ceně 49,- Kč. Co všechno se může odehrát během jedné noci, v jednom městě? Český celovečerní animovaný film režiséra, který se podílel na Fimfárum 2.

 

Pokud se vám v poslední době zdá, že snad nějak ztrácíte přehled a orientaci v plánech a následné realitě, nejste v tom sami. Tenhle oznámený a vydaný titul figuruje na dnešních obalech v upoutávkách až na 9. května… Pak těžko věřit tomu, že co je psáno, to je dáno. 

 

  

 

 

 

Víte, co se stane, když si člověk přišije cizí ucho? Můžete v noci na Žižkově potkat džina, který splní všemožná přání? Myslíte si, že jsou ještě místa, kde se zastaví čas? Víte, co může narušit vystoupení hmyzího cirkusu, jaké má cíle městský myslivec a co vzrušuje jeho sousedy? Může se přátelit kapr se stromem? Jakého původu je paví tanec? Co může na návštěvě zaujmout nezletilá dvojčata? Co pohledávají ve městě mravenci? A může být jejich přítomnost pro někoho přínosem? Viděli jste někdy zvířecí krematorium?

 

 

 

Film s prvky hororu i černého humoru. Příběhy o lidské osamělosti i o tom, kolik podivností a podivínů s jejich zálibami se vyskytuje všude kolem nás.

 

Gejzíry těch nejpodivnějších nápadů tryskají v loutkovém filmu zcela ojedinělého výtvarného řešení. Skládá se z historek s různými tématy, vždy ale bizarních, svébytně groteskních, fascinujících. Hlavní roli tu mají klasické trojrozměrné loutky.

 

 

 

A opět slepenec diváckých postřehů:

 

Povídka o Ploutvičkovi a Větvičkovi je velmi dobrá a na rozdíl od ostatních má víc dobrých nápadů než jeden základní. Zbytek filmu je ale jen nesourodá směska podivných nápadů, které postrádají pointy a prostě jen tak nějak plynou… Ovšem loutky zde hrající jsou vskutku k sežrání. Film, který měl velkou ambici překvapit syrovostí a originalitou. Režiséra neodsuzuji, naopak mu fandím. Ale tohle se zkrátka povedlo jen zčásti.

 

A pokud stále nevíte, co a jak, přečtěte si třeba tady.

 

Žánr: Animovaný

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2007

Délka: 67 minut

Premiéra v kinech ČR: 25. ledna 2007

Režie: Jan Balej

Scénář: Ivan Arsenjev, Jan Balej

Animace: Alfons Mensdorff-Pouilly

Produkce: Martin Vandas, Viktor Mayer

Hudba: Tadeáš Věrčák

Kamera: Miloslav Špála

Střih: Magda Sandersová

Výtvarník: Jan Balej

Zvuk: Zbyněk Mader

Společnost: HAFAN Film, MAUR Film

 

Předpokládané údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný 4:3

Bonus: (komentář režiséra?), ukázky originálních výtvarných návrhů