DVD edice – Britannic

Skutečný tragický příběh sesterské lodi Titanicu. Dobrodružný velkofilm plný napětí a nečekaných zvratů. Film Britannic vydala DVD edice – vyšlo v úterý 5.5.2009. Cena 49,- Kč.

Po potopení Titanicu byla postavena druhá loď jménem Britannic.

HMHS Britannic (z anglického His Majesty Hospital Ship) byl třetím parníkem třídy Olympic, sesterskou lodí Titanicu a Olympicu. Byl postaven v loděnicích Harland & Wolff v Belfastu pro společnost White Star Line. Měl být nasazen na transatlantických linkách. Tento plán se však v důsledku vypuknutí první světové války musel změnit. Loď později převzalo britské námořnictvo a přeměnilo ji na plovoucí nemocnici.

Ačkoliv společnost White Star Line to vždy důrazně odmítala, několik dalších zdrojů uvádí, že původně byl pro loď vybrán název Gigantic (tato verze je podporována i tehdejším letákem společnosti). Po katastrofě Titanicu v roce 1912 byl však pojmenován „šťastnějším“ jménem Britannic.

Na její palubě se jednoho dne ocitá i Vera Campbellová, která přežila zkázu Titanicu a teď pracuje ve službách britské výzvědné služby. Je listopad roku 1916, Angličané a Němci už válčí dva roky a z přístavu v Plymouthu v Anglii se parník Britannic chystá vyplout. Oficiálně pluje do Řecka, aby tam naložil zraněné vojáky. Kromě množství ošetřovatelek je mezi cestujícími i paní Lewisová, která jede do Řecka za manželem velvyslancem. Má s sebou své dvě děti, Williama a Sarah, o které se stará guvernantka Vera Campbellová. Vera na této plavbě má velmi důležitou roli – najít německého agenta, který může ohrozit plavbu a tím i důležitou vojenskou misi Britanicu. Právě tato mladá žena brzy po vyplutí oznamuje kapitánovi Barrettovi a prvnímu důstojníkovi Townsedovi, že je členkou zpravodajských služeb a má za úkol najít na palubě německého špiona. Loď totiž dopravuje do Káhiry náklad zbraní, o čemž se nepřítel dozvěděl, a chce ji proto zničit. Kapitán mladé ženě nevěří a nijak na její varování nereaguje.

Špion se už ale na palubu nalodil: německý důstojník zabil kaplana Reynoldse a nyní se za něj vydává. S kaplanem se během plavby seznamuje i Vera a je jasné, že oba mladí lidé jsou k sobě přitahováni. Kaplan spolu s několika námořníky plánují převzít na palubě Britannicu velení a posléze loď i se zbraněmi poslat ke dnu. Nikdo netuší, kdo vlastně kaplan Reynolds je.  Vera prožije milostný románek se sympatickým cestujícím a oba milenci se po nečekaném zvratu ocitnou uprostřed smrtelně nebezpečné hry. Vera nakonec odhalí skutečného nepřátelského agenta, ale tragédie Britanicu jen začíná – v podpalubí je ukryta bomba, která čeká na svůj čas. 

Dovolím si doplnit výše uvedený text kolegyně o mírné varování pro milovníky historie: 

Pro anglickou nemocniční loď Britannic se stala osudnou její šestá plavba ze Southamptonu do Mudrosu na řeckém ostrově Lemnos, kde měla naložit raněné britské vojáky. Dne 21. listopadu 1916, když se Britannic nacházel v Aténském zálivu, lodí otřásl ohromný výbuch a za necelou hodinu klesl ocelový kolos ke dnu. Z 1125 lidí na palubě se však většina zachránila, zahynulo třicet členů posádky. Konec Britanniku je dodnes obestřen tajemstvím…

A teď to přijde – dotaz na rádio Jerevan: co má společného film Britannic se skutečností? Odpověď. Britannic nepotopila bomba ale mina, nebyla německá, ale turecká a loď nepřepravovala agenty ale raněné.

Herecké výkony jsou nejen špatné, ale dokonce i protivné, efekty špatné až běda, komparzu málo (celý Britannic je evakuován během 5 minut). Plus aspoň za tu komickou scénu se sestřelováním torpéd.

Všechno je to takové průhledné, agentka amatérka je směšná hlavně s pistolkou, drží ji fakt děsně. Ponorka je příliš počítačová. Hvězdička je za hudbu a úvodní sekvenci. Sladkobolný konec už byl nesnesitelný

Země původu: Velká Británie
Rok vzniku: 2000
Originální název: Britannic
Žánr: dobrodružný, thriler, drama, romantický, válečný, katastrofický, příběh
Režie: Brian Trenchard-Smith 

Scénář: Brett Thompson, Kim Owen Smith, Dennis A. Pratt, Brian Trenchard-Smith
Hudba: Alan Parker
Kamera: Ivan Strasburg
Efekty: Rob Harris
Střih: Rob Kobrin

Společnost: Britannic Productions Ltd. / Flashpoint
Natáčeno: Bray Film Studios, Windsor, Berkshire, Velká Británie / Clewer St. Stephen’s Church, Windsor, Berkshire, Velká Británie / Kempton Park Pumping Station, Middlesex, Velká Británie / Victoria House, Bloomsbury Square, Bloomsbury, London, Velká Británie
Hrají: Edward Atterton /Reynolds), Amanda Ryan (Vera Campbellová), Jacqueline Bisset (paní Lewisová), Ben Daniels (Townsend), John Rhys-Davies (kapitán Barrett), Bruce Payne (doktor Baker), Alex Ferns (Stoker Evans), Eleanor Oakley (Sarah Lewisová), Archie Davies (William Lewis), Ed Stobart (Mayfield), Adam Bareham (radista), David Lumsden (německý radista), Wolf Kahler (kapitán Kruger), Philip Rham (Jurgens), Daniel Coonan (Seamus), Daniel Tatarsky (Martin), Martin Savage (Sweeney), Francis Magee (Reilly), Niven Boyd (kapitán Helm), David Begg (ozbrojený námořník), John Atkins (stráž), Sean Baker (plukovník Marston), Susannah Wise (zdravotní sestra), Chris Jenkinson (německý agent) 



Údaje o DVD:

Obraz: barevný, PAL, P&S
Zvuk: DD 2.1 česky, anglicky
Délka: 94 minut