Vapet pro každého – Labyrint smrti

Název tohoto filmu – Labyrint smrti – zní docela slibně, možná právě proto, že se pod ním dá představit ledacos. Pro mysteriózní thriller je však přímo ideální. Slovo labyrint evokuje tajemno a slovo smrt je pro thriller nepostradatelné. Vydává Vapet pro každého v úterý 12. května 2009 za 49,- Kč.

Úspěšný spisovatel vědecko-fantastické literatury David Norton (Timothy Hutton) je pozván na ostrov Mallorca, aby zde promluvil o svých knihách a své práci. Má to být pracovní dovolená, ale vše se zvrtne, když jeho snoubenka nečekaně spáchá sebevraždu. Bez zřejmého důvodu, bez vysvětlení. Tím ovšem Davidův pobyt na Mallorce nekončí. Proti své vůli je zapleten do podivných událostí, řízených jakýmsi panem Kovakem, vědcem a zároveň Davidovým největším a nejšílenějším obdivovatelem, který implantoval několika lidem do těla čip, jenž je dokáže přinutit k sebevraždě, kdykoliv si Kovak vzpomene. Kovak dává Davidovi jasně najevo, že jedině on ho může zastavit.

Většina průměrných hollywoodských thrillerů se drží osvědčeného vzorce – pár krkolomných akčních sekvencí v exotických lokalitách,  závod o čas, který hlavní hrdina hraje s protistranou, špetka tajemna dík nějaké zdánlivě nevysvětlitelné záhadě, které je třeba přijít na kloub – a jako určitý bonus může být přidáno mravní dilema, které hlavní postava musí navíc řešit. Díky této osvědčené formuli se daří produkovat filmy, které sice nikoho neohromí, ale zase na druhou stranu nemůže být každý den posvícení, že.

Scénář filmu Labyrint smrti není úplně bez nápadu – je to kombinace techno thrilleru který staví na obavách před vládou Velkého Bratra s trochou inspirace načerpané četbou knihy Stephena Kinga "Misery". A navrch troška Hitchkokovského mrazení pro okořenění.

Země původu: Velká Británie, Španělsko
Rok vzniku: 2006
Originální název: The Kovak Box
Žánr: Thriller, Mysteriózní
Režie: Daniel Monzón
Hrají: Timothy Hutton, Lucía Jiménez, David Kell, Georgia Mackenzie, Gary Piquer, Annette Badland, Jorge Aguado De Gabriel, Cristóbal Anaga, Christopher De Andrés, Ana Asensio
Kamera: Carles Gusi
Námět a scénář: Daniel Monzón, Jorge Guerricaechevarría
Produkce: Álvaro Augustín
Hudba: Roque Baños
Střih: Simon Cozens
Distrubuce: First Look Studios
Produkce: Filmax International

Údaje o DVD:

Obraz: barevný, PAL
Zvuk: česky, anglicky
Titulky: české
Délka: 104 minut
Přístupnost: 15
Bonusy: —