Blesk – Občan Václav Havel jede na dovolenou

 

Není to tak dávno, kdy se na televizních obrazovkách objevil a vzápětí i na DVD vyšel dokumentární film o Václavu Havlovi Občan Havel. Nyní vychází DVD Občan Václav Havel jede na dovolenou a to v Blesku v úterý 12. května 2009. Cena 49,- Kč.

 

Jak lze vidět názorně i na těchto stránkách, například v diskuzích a komentářích u filmů z doby socialismu, zvláště těch ideologicky podbarvených, stačilo pár let, a názory lidí na tuto dobu se dost liší. Sjednocenost  většiny českého národa po sametové revoluci už je historií. Začal se štěpit na modré, oranžové, zelené, rudé a ty, co mají nejraději všechno černobílé. Je to snad i normální, "schopnost zapomínat" je lidem prostě dána a díky ní mají o práci postaráno historikové. Samozřejmě také hodně záleží na tom, kdo příslušné hodnocení doby píše. A proto jsou podobné dokumenty cenné jako připomínka doby, která není zas až tak vzdálená, ale kterou už ti mladší nezažili, a jsou tak odkázáni na to co se jim řekne ve škole nebo na to co slyší od rodičů, přičemž mezi těmito dvěma zdroji může být občas zásadní rozpor.

Celovečerní dokument o cestě Václava Havla po Československu v roce 1985, při níž byl tehdejší disident, budoucí prezident, dvakrát na 48 hodin preventivně zatčen a po celou dobu sledován více než třemi sty tajných policistů, kteří mu ochotně ukazovali cestu, když se ztratil. Portrét Václava Havla a jeho přátel z disidentu, zarámovaný dobovým zpravodajstvím České televize (žně probíhaly hladce), ukazuje, že je možné žít plnohodnotný život dokonce i pod tlakem totalitního režimu.

V srpnu roku 1985 bylo po Spartakiádě, družstevníci sklízeli ve dne v noci obilí a jeden občan vyjel na dovolenou, avšak jeho výlet po vlasti se proměnil v masivní policejní akci. Byl dvakrát zatčen…kam přijel byly domovní prohlídky, sledovalo ho přes 300 tajných a ten nejsvědomitější z nich se málem utopil. Kdykoliv zabloudil, tak se prostě zeptal estébáků, jak dál…Tento film rekonstruuje památnou dovolenou s Václavem Havlem, jeho hostiteli a policejním hlídačem.
Zadní strana 
Země původu: Česká republika
Rok vzniku: 2005
Žánr: dokument

Režie: Jan Novák
Scénář: Jan Novák, Adam Novák
Hudba: Armando Trovajoli
Kamera: Jan Novák, Adam Novák
Střih: Jan Novák, Adam Novák
Hudba: Jiří Stivín