Středeční Blesk – Velký vezír

Intriky, akce a spousta legrace! To je (alespoň podle tvrzení upoutávek na obalu) film Velký vezír od tvůrců komiksů Lucky Luke a Asterix a Obelix. Vydává Blesk ve středu 13. května 2009 za 49,- Kč.

Adaptace slavné komiksové série René Goscinnyho. Vezír jménem Iznogoud (Michaël Youn) si dělá zálusk na trůn chalifa. Za přispění svého věrného pomocníka Dilata Larahta (Arno Chevrier) se pustí do bláznivých akcí, aby dosáhl svého…

Autoři upoutávek na film, a mnoho diváků se mnou nejspíše nebudou  souhlasit, ale tento film mi připadá dost nepovedený. S filmy natáčenými podle komiksů je potíž. Někdy to vyjde, někdy ale dotáhnout literární předlohu prostě není v silách filmových tvůrců, ať se snaží sebevíc. To je bohužel trochu případ Velkého vezíra.

Tento film nejen postrádá šarm a humor Iznogoudových příhod, ale vezír je v tomto podání také docela hloupý a přízemní. Je to typ komedie, která svými kulisami a kostýmy jakoby vypadla z Bollywoodu, i když tvůrci pochází z Francie. Je to produkt cílený pro pojídače hamburgerů a vyznavačů alco-popu a pro publikum, ktré v jednotlivých druzích zábavy nevidí větší rozdíl než mezi jídlem a pitím. Tento snímek je filmový ekvivalent nezdravé stravy z fastfoodu, která je špatně připravená, mírně toxická a zaručeně navodí dříve či později pocit nutkání ke zvracení u každého, kdo si ještě nenavykl konzumaci tohoto typu infantilního braku.

V úloze kalífa Haroun El Poussah můžeme spatřit Jacquese Villereta v jedné z jeho posledních rolí. I když se tento herec opravdu snaží (o mrtvých jen dobře) a se svojí rolí bojuje chrabře, je to bohužel pokus předem odsuzený k nezdaru. Je to pokus vyškrábat se ze zahnívající žumpy, z průměrnosti, která se zdá být v tomto případě opravdu dobře poslepovaná. Úroveň této bezduché komedie nvylepšil ani Villeretův spoluhráč Michaël Youn v roli velkovezíra Iznogouda, v roli která sestává zejména z nekonečných úšklebků, vrčení a grimas do kamery, v roli která ukazuje zoufalý nedostatek talentu a originality.

Pokud bych si dal na DVD už něco z orientálního světa líbit, pak by to byla pohádka s Catherine Zeta-Jones Šeherezáda a gentleman, kterou před nedávnem uvedla Česká televize.
Země původu: Francie
Rok vzniku: 2005
Originální název: Iznogoud
Žánr: Komedie, Fantasy, Muzikál
Režie: Patrick Braoudé
Hrají: Michaël Youn, Jacques Villeret, Olivier Baroux, Kad Merad, Franck Dubosc, Bernard Farcy, Elsa Pataky, Arno Chevrier, Rufus, Magloire Delcros-Varaud, Juliette Poissonnier, Maurice Lamy, Mathias Jung, Eric Hémon, ernon Dobtcheff.
Námět a scénář: Patrick Braoudé, založeno na příběhu René Goscinnyho a Jeana Tabaryho

Údaje o DVD:

Obraz: barevný, PAL, 
Zvuk:
Titulky:
Délka:
Typ disku:
Regiony:
Bonusy: