Blesk – Turbo s Richardem Kybicem – Byl to hráč (CD)

 

Již tradiční pondělní hudební CD z Blesku tentokrát obstará skupina Turbo, ještě s jejím dřívějším leaderem Richardem Kybicem. CD Byl to hráč za 50,- Kč najdete ve své trafice v pondělí 11. května 2009. A není to poslední Turbo v tomto týdnu!

 

Ttitul je velkou poctou zesnulému legendárním kytaristovi, zpěvákovi a skladateli Richardu Kybicovi. Je to poslední album, na kterém Richard účinkuje jako člen této slavné skupiny.

Vznik ojedinělého alba umožnila smlouva mezi firmou EMI, členy skupiny Turbo a vdovou po zesnulém, paní Zuzanou Kybicovou, která řeší dlouhodobé zhodnocení a vydávání rozsáhlé umělcovy hudební pozůstalosti. Nejmodernější digitální technika pomohla  – podobně jako v případě Queen, Falca nebo Antologie Beatles – využít archívní pracovní záznamy z domácího Richardova studia, včetně autentického záznamu umělcova hlasu a kytary. Jde navíc o Richardovy skladby, které dosud nikdy nebyly vydány. Pomocí této techniky byly pak tyto záznamy zkombinovány s novými studiovými dotáčkami, pořízenými ostatními členy skupiny Turbo. Komplikovanou zvukovou mixáž a zvukové úpravy provedl Pavel Větrovec ml., který na sebe v posledních letech upozornil především vysoce technicky ceněnými nahrávkami skupin J.A.R a  Monkey Business či pro projekt Illustratosphere Dana Bárty.

Na albu hostuje v současnosti nejpopulárnější rockový zpěvák Josef Vojtek ze skupiny Kabát,  který jako výraz svého obdivu k zesnulému Richardovi Kybicovi nazpíval novou verzi legendárního hitu Turba –  Hráč 2003. Za událost lze také označit skutečnost, že na tomto novém album byla po 15 letech obnovena spolupráce skupiny s textařem  Ladislavem Vostárekem, který v minulosti napsal texty ke všem největším hitům Turba (mj. Chtěl jsem jít, Hráč, Díky, já jdu dál, Přestáváš snít).

Zuzana Kybicová: "Ztráta Richarda mě velmi zasáhla a vydání jeho dosud nenahraných písniček potěší  nejen mě, ale určitě i všechny dlouholeté fanoušky Turba. Budu šťastná, když nezůstanou jen v našem domácím archívu a dostanou se k lidem, pro které je Richard psal a které měl rád."

Ladislav Vostárek: "Po rozchodu s Turbem jsem došel k rozhodnutí, že těžko budu odcházet do důchodu jako rocker a začal se naplno věnovat právničině, golfu, vínu a sbírání gourmetských zážitků. Několikrát jsem sice slíbil Oldovi Říhovi i Richardovi Kybicovi, že se pro ně pokusím opět napsat nějaký text, ale bohužel marně. Do stejné řeky dvakrát nevstoupíš, stejně jako nelze vstoupit dvakrát do téže lahve. Teprve Richardova tragedie mi pomohla pootevřít  dávno do kouta zasunuté šedé buňky mozkové a umožnila mi najít sílu, chuť i inspiraci. Věřím, že by z toho měl Richard radost."

Josef Vojtek: "Skupina Turbo byla vždycky mému srdci blízká už od dob "temna", které je naštěstí za námi,  kdy byl člověk rád za každou pořádnou muziku. Richard dělal pořádnou muziku a navíc stravitelnou, dneska by se tomu asi říkalo pop big beat. Každýho dobrýho člověka, který umře dřív, je škoda,  a protože jsem taky muzikant, tak vím, že Richarda je velká škoda. Určitě by napsal ještě hodně hezkých písniček. A já jednu z těch jeho písniček, jako výraz svého obdivu k němu, nazpívám a doufám, že to bude alespoň tak dobře, jako to uměl on."

Jiří Lang, kapelník Turba: "S Richardem jsem hrál 30 let a v názoru na muziku jsme se ztotožňovali, poslouchal stejnou hudbu jako já. Byl to mimořádně pracovitý člověk a hodný kluk a jsme moc rádi, že jsme mohli na jeho počest desku "Byl to hráč" dělat."

Seznam skladeb:

01. Hráč L.P. 2003 (Josef Vojtek Tribute)
02. Je to jízda
03. Strachu tváří v tvář
04. Kde není láska
05. Na plnej plyn
06. Proč horoskopy lžou?
07. Já nejsem žádnej vůl
08. Mezi dvěma světy
09. Přestáváš snít
10. Láska z pasáží
11. Byl to hráč
12. Poslední