Řitka video – Krvavá Amazonka

Spaghetti western, film noir, sword and sorcery, teenagerovské vyvražďovačky, burtonovky, kanibalské filmy. Postupně se vytvářejí ve filmové oblasti nejrůznější celkem ostře vyhraněné žánry. Jak psal onehdy kolega, stačí vzít pár zažitých klišé, vhodně je protřepat a on divák vlastně nečeká nic jiného než to, co zná. Takže tu máme jednu mladou krasavici, džungli plnou divochů, nečekanou katastrofu a vše rámováno zaručeně pravdivým příběhem. V katalogu společnosti Řitka video jsou i filmy za „plnou" cenu a jedním z takových je titul Krvavá Amazonka.

 

  

Ovšem pozor, nenechte se tak úplně zmást oficiálními texty:

 

Výlet se nezdařil

 

Bezbranná krasavice ve spárech kanibalů. Pralesní dobrodružství se mění v boj o holý život. Měl to být příjemný výlet, kterým by osmnáctiletá Catherine Milesová oslavila ukončení svých studií na střední škole. Spolu s rodiči se na člunu vydávají do srdce Amazonie, kde jsou však ze zálohy přepadeni divochy. Rodiče jsou mrtví a Catherine unesena pralesními lidmi. Aby přežila, musí se přizpůsobit zvykům a obyčejům domorodců, mnohdy brutálním a pro civilizovaného člověka nepochopitelným. Pomalu ale střádá plány na útěk zpět do civilizace, spojený s krvavou pomstou…

 

Novinář naslouchá vzpomínkám

 

Není tak úplně všechno pravda, co se píše. Pokud na Vás upoutávka působí tak, že se dočkáte dalšího zástupce zmíněného kanibalského žánru, budete překvapeni.

 

Povstaňte, ctihodný soud přichází 

 

Ano, příběh je sice rámován jako vyprávění skutečných událostí, kdy novinář naslouchá vzpomínkám na život v džungli, ale příběh má blíž k Bílé Masajce než k některému z kanibalských dobrodružství.

 

Bezstarostné mládí na škole

 

Samotný děj je rámován zmíněnými vzpomínkami na soudní přelíčení, kdy je hlavní hrdinka obžalována z dvojnásobné vraždy. Před soudem probíhá retrospektiva, jak to přijde, že nevinná v Anglii studující blondýnka se náhle díky nevydařené oslavě u rodičů stane majetkem divošského kmene a kariéru ukončí jatkami se sekerou v ruce.

 

Auuu - z pikniku nic nebude

 

Když totiž zavítá za rodiči domů, na plantáže, zvrtne se plavba po řece na oslavný piknik trochu nečekaným směrem.

 

Suvenýr, suvenýr 

 

Pár mužů kmene levců lebek si vezme z výpravy domů tradiční suvenýry a jako bonus oslavenkyni.

 

Kohopak to tady máme?

 

Kanibalové se dějem pouze mihnou jako konkurenční kmen, jehož pár členů podlehne utlučení klacky, velkou krvavou podívanou poskytne pouze jaguár, trhající svou kořist.

 

Tenhle kanibal už toho moc nesežere

 

Brutální obyčeje domorodců nepředstavují nic zvláštního kromě povinnosti chodit bez oblečení nebo trestu smrti za cizoložství a plány na útěk jsou omezeny na to, jak dlouho může bosá osmnáctka běžet džunglí.

 

Uvítací koupel

 

Je sice každodenně konfrontována s rodiči (tedy jejich visícími zbytky) a svou nenávistí k vrahům, ale zároveň se u ní vyvíjí i vztah náklonnosti k mladíkovi, který ji unesl, a k jeho anglicky mluvící sestře.

 

Postupem času pochopí, že barbarství nemusí být nutně jen znakem domorodců, dobrou lekcí je jí nálet vrtulníku na vesnici (objednatel proplácí odměnu za useknutou ruku). A nakonec se od učenlivého mladíka dozvídá, že není všechno, jak se zdá. A tak namísto útěku bere do rukou luk, šípy, oštěp a nakonec i výše zmíněnou sekeru.

 

Utíkat se nebude

 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Horor / Romantický

Země původu: Itálie / Velká Británie

Rok vzniku: 1985

Délka: 86 minut

Původní název: L’Esclave Blonde / Schiave bianche: violenza in Amazzonia

Režie: Mario Gariazzo

Scénář: Franco Prosperi

Produkce:

Hudba: Franco Campanino

Kamera: Silvano Ippoliti

Společnost: Cinevega / Grandi Produzioni Italiane

Hrají: Elvire Audray (Catherine Milesová), Will Gonzales (Umukai), Dick Campbell, Andrea Coppola (Catherinin strýc), Dick Marshall, Alma Vernon, Grace Williams, Sara Fleszer, Mark Cannon, James Boyle, Peter Robyns, Jessica Bridges, Stephanie Walters, Neal Berger, Deborah Savage, Kim Arnold, a další

 

Menu

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: z naší nabídky (ukázka obalů vydaných DVD)