Eusebius/Právo – Milionový závod

Eusebius v pátek 22. května 2009 přináší nehynoucí klasiku, ztřeštěnou komedii Milionový závod v ceně 49,- Kč. Šest týmů, dva miliony dolarů. Pravidla? Žádná nejsou!

  

V kasinu hotelu St. Claire v Las Vegas se potká několik hráčů – ztracených existencí. Při hře na automatech vyhraje každý z nich speciální zlatou minci, na které je výzva , aby si vítěz přišel do salónku převzít zvláštní "cenu". Donald St. Claire, majitel hotelu, jim rozdělí šest totožných klíčů a vysvětlí jim, že vložil do skříňky v úschovně nádražní stanice Silver City v Novém Mexiku dva milióny dolarů a že ten z nich, který tam dorazí jako první, tyto peníze získá. Je to nějaký žert? O co vlastně jde? "O nic nejde," jednoduše jim odpoví výstřední majitel. "Jděte!" Celou situaci sleduje průhledným zrcadlem několik hostů této párty – skupina nejbohatších mužů světa. Unuděni konvencí hazardu si vymysleli nový druh soutěžení – lidský závod z Las Vegas do Silver City. Zmatení hráči odcházejí k hotelovému výtahu a probírají bizarní situaci. Všichni se shodnou na tom, že závod je hloupost. Je rozhodnuto – nikdo z nich se nebude pachtit za penězi. Čím déle však čekají na výtah, tím více jim vrtá v hlavě suma dvou miliónů. A tím méně věří jeden druhému. Po chvíli se již jeden přes druhého prodírají dolů po schodech – závody právě začaly!

 

 

Nemají spolu vůbec nic společného. Seriózní chicagský právník Nick Schaffer, nešťastný fotbalový rozhodčí Owen Templeton, který se právě znemožnil v celostátním televizním vysílání, mladí podvodníci Duane a Blaine Codyovi, rozhádaná židovská rodina Randyho Peara, Vera, jež se po sedmadvaceti letech pokouší usmířit s dcerou Merrill, kterou hned po narození dala k adopci, ukecaný Ital Pollini. Jen se ve stejnou dobu ocitli v hotelu Venetian v Las Vegas a zcela náhodou získali pozvánku na soukromou recepci. Tady bohatý a výstřední majitel hotelu Donald Sinclair nabídne účast v neobvyklém závodě.

 

Nikdo z nich netuší, že ve skutečnosti jsou jen zábavou pro Sinclairovy prominentní hosty, kteří si na ně sázejí a v jejich banku je přes pět set milionů dolarů. Všechny účastníky čeká během závodu řada bláznivých situací, které jak se zdá, slouží především k tomu, aby je zdržely.

 

 

A tak Vera s pragmatickou dcerou skončí na vrakovišti odpůrců veverek, poté co odmítnou koupit veverku od venkovanky, jíž se ptaly na cestu, Randy Pear s rodinou v muzeu Barbie, což však není muzeum hraček, jak se děti domnívaly, ale muzeu nacisty Klause Barbieho, Owen bosý uprostřed pouště, protože si náhodou stopnul taxík pomstychtivého Guse, který jeho vinou prohrál dvacet tisíc dolarů. Přes všechny potíže pokračují všichni v závodu, do něhož se nakonec zapojí i Nick, který se seznámil s energickou pilotkou vrtulníku Tracy, která právě přišla o vrtulník i milence, protože ho právě přistihla s jinou. Jenže v Silver City čeká na potenciální vítěze další překvapení.

 

 

Jerry Zucker má jako scenárista, producent a režisér v posledních pětadvaceti letech lví podíl na podobě americké komedie. Uznání si však dokázal získal také jako autor "vážnějších" snímků, především milostné romance Duch (kterou režíroval a za kterou byl jako producent nominován na Oscara). V uplynulém desetiletí tak Zucker svou pozornost sice upnul k vážnějším žánrům, nabídku realizovat pro studio Paramount scénář Andyho Breckmana však přijal s nadšením. Zajímalo ho i to, že text vycházel z už delší dobu opomíjeného typu snímků, který byl úspěšný v 60. letech a který velkoryse zacházel s dějovou linkou i hvězdným hereckým ansámblem. Klasické komedie typu filmu To je ale bláznivý svět (1963) Stanleyho Kramera nebo Velkých závodů Blakea Edwardse (1965) se navíc pořád těší přízni publika.

 

 

Pro scenáristu Andyho Breckmana se východiskem stala šestice charakterově odlišných hrdinů, které uvedl do série náležitě komických a bizarních situací. Motiv závodu mu umožnil vést paralelně hned několik dějových linií svázaných s jednotlivými závodnickými dvojicemi. Studio poslalo hotový scénář nejprve producentce Janet Zuckerové. Na její doporučení si jej Jerry Zucker přečetl a hned se do něj zamiloval. Text podle jeho názoru nabízel možnost rozpoutat v rámci komediálního žánru akční podívanou ve velkém stylu připomínajícím bondovky.

 

 

Vedle možnosti režírovat po letech komedii Zuckera zlákala i možnost spolupracovat hned s několika komediálními hereckými hvězdami zároveň. Vedle Johna Cleese a Jona Lovitze atraktivitu komediálního vyprávění o bláznivém závodu zvyšuje i Whoopi Goldberg, která pod Zuckerovým režijním vedením získala Oscara za roli jasnovidky Ody Mae Brown v Duchovi. Herecká účast Golberg a Cuby Goodinga, Jr. filmu zajišťuje historické prvenství: vůbec poprvé se na plátně společně objevují dvě oscarové hvězdy černé pleti. Představitele narkoleptického Itala Polliniho, který měl být původně čínským diplomatem, hledali tvůrci filmu v Evropě. Ideálním řešením se ukázal být britský komik Rowan Atkinson, který přivítal možnost uniknout postavě využívající pouze "fyzické" komiky ve stylu jeho proslulého Mr. Beana. Jerry Zucker nezapomněl ani na svůj tradiční žertík – osobní podpis v podobě obsazení své matky Charlotte do jedné z drobných rolí.

 

Žánr: Komedie / Dobrodružný

Země původu: USA / Kanada

Rok vzniku: 2001

Délka: 112 minut

Původní název: Rat Race

Světová premiéra: 30. července 2001 – USA

Premiéra v kinech ČR: 4. dubna 2002

Režie: Jerry Zucker

Scénář: Andy Breckman

Produkce: Sean Daniel, James Jacks, Richard Vane, Janet Zucker, Jerry Zucker

Hudba: John Powell, James McKee Smith

Kamera: Thomas E. Ackerman

Společnost: Paramount Pictures / Alphaville Films / Fireworks Pictures / Zucker Productions

Natáčeno: Calgary, Alberta, Kanada / Drumheller, Alberta, Kanada / Ely, Nevada, USA / Las Vegas, Nevada, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Palmdale, Kalifornie, USA / Rosamond, Kalifornie, USA / Venetian Hotel – 3355 Las Vegas Blvd South, Las Vegas, Nevada, USA

Hrají: John Cleese (Donald Sinclair), Rowan Atkinson (Ebrico Pollini), Whoopi Goldberg (Vera Bakerová), Cuba Gooding Jr. (Owen Templeton), Seth Green (Duane Cody), Jon Lovitz (Randy Pear), Breckin Meyer (Nick Schaffer), Kathy Najimy (Bev Pearová), Brody Smith (Jason Pear), Jillian Marie Hubert (Kimberly Pearová), Amy Smart (Tracy Faucetová), Jenica Bergere (hotelová úřednice), Carrie Diamondo (barmanka v kasinu), Douglas Hase (host v baru), Vince Vieluf (Blaine Cody), Jon Lovitz, Dean Cain, Kathy Bates (veverčí dáma), Wayne Knight, Rance Howard, Kathleen Marshall, Colleen Camp, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný