Levné knihy – SACD Antonín Dvořák/Alexander Borodin

  • V nabídce Levných knih se poslední dobou začaly objevovat tituly ve formátu SACD. Pravda je, že jejich cena ale není zrovna z těch, kterou byste zřejmě na pultech (v eshopu) LK očekávali. Činí totiž rovných 189,- Kč. A stejně jako je nevšední formát a cena, je nevšední i nabízený repertoár – například výběr z díla Antonína Dvořáka a Alexandra Borodina.

Komu zkratka SACD nic neříká, nechť zví:

SACD je relativně nový sytém pro záznam a reprodukci audio nahrávek ve vysoké kvalitě. Původcem je Sony a další světoví výrobci jež vlastní licence. Médiem je kotouček o průměru 120 mm jako u CD. Může obsahovat dvě vrstvy – jednu pro SACD data a jednu pro CD záznam a tento hybridní disk je tedy reprodukovatelný i na CD přehrávačích. Pro reprodukci SACD vrstvy je nutno mít speciální přehrávač, který je schopen takto uložená data číst a dekódovat.

– SACD používá revoluční technologii Direct Stream Digital (DSD) s přímým záznamem 1 bitového signálu při frekvenci 2.8224 MHz

 

– Tato technologie umožňuje co nejvíce se přiblížit kvalitě zdrojového signálu a odbourává nutnost dodatečného filtrovaní signálu, jak je tomu u technologie PCM modelace u klasického CD záznamu. Zatímco klasické CD nám umožňuje frekvenční rozpětí signálu do 20kHz, SACD nabídne rozpětí až 100kHz.

 

A čeho se nabídka týká v tomto případě (pokud tedy vlastníte příslušné zařízení)? Můžete si vychutnat skladby – Antonín Dvořák/String Quartet no.12 in F major op.96 “American“ a Alexander Borodin/String Quartet no.2 in D major. CD obsahuje dvě vrstvy, klasickou CD a SACD – tu lze přehrát jen na SACD přehávači. The Royal Philharmonic Orchestra/komorní orchestr. Nahráno digitálně v lednu 1994 v C.T.S. studiu, Londýn.