Levné knihy – SACD Antonín Dvořák-Slovanské tance

A do třetice ještě z nabídky Levných knih. Zůstaneme u formátu SACD a ceny 189,- Kč. Jen tentokrát bude mít celý prostor vyhrazen Antonín Dvořák a to pro Slovanské tance.

Formát SACD je obecně považován za formát audiofilů, protose není co divit, jaká je nabídka. Určitě si posluchač jinak vychutná zvuk a nuance celého orchestru, než kdyby v tomto super formátu měl možnost poslouchat dechovku, hip-hop nebo metal.

Přednosti ocení jen malá část posluchačů, protože bez dostatečně kvalitní aparatury není rozdíl oproti cd jednoznačný a přesvědčivý (pokud je vůbec slyšet) a ve skromné nabídce SACD titulů populární hudby najde její vyznavač jen stěží zrovna ty, o které má zájem. SACD nahrávky vydávají menší, často prestižní labely, které se orientují na zákazníky vyžadující umělecky hodnotnou, věrně reprodukovanou hudbu. A protože jich je, na rozdíl od nenáročných majitelů běžné spotřební elektroniky, naprostá menšina, SACD už nejspíš zůstane okrajovou záležitostí.  

Vzhledem k množství dosud vydaných kvalitních titulů už není ale SACD formát pro posluchače klasické hudby žádnou audiofilskou raritou. Otázkou je, zda má důvod zapomenout na cd a investovat raději do speciálního přehrávače a dražších, nekopírovatelných nosičů.

Pokud nemusíte tyto otázky řešit, pak jsou pro Vás v nabídce právě Slovanské tance, op.46 (výběr) a op.72 (výběr). CD obsahuje dvě vrstvy, klasickou CD a SACD – tu lze přehrát jen na SACD přehávači. The Royal Philharmonic Orchestra/Douglas Bostock (dirigent). Nahráno digitálně v březnu 1995 v C.T.S. studiu, Londýn.