Fíha

Tak si tak říkám, co všechno je ještě na trhu možné… Otevřel jsem si stránky zóny (kdo neznáte, tak to koukejte napravit) a narazil na zajímavou informaci, která dozajista stojí za zmínku.

V době, kdy z nabídky levných DVD takřka vymizely české filmy (a že jich ještě zbylo, co by stály za vydání), se najednou objevuje plán, který lze bez váhání označit za kontroverzní. Pokud si pamětníci vzpomenou na ideové boje kolem Majora Zemana nebo Ženy za pultem, pak bych skoro čekal, že takovéhle oznámení bude odměněno zápalnou lahví. Možná i proto v informacích chybí jakýkoli kontakt, ukazující konkrétním směrem. Sice jsem párkrát v nějakých článcích zmínil ve výčtu filmy, o jejichž hodnotách lze přinejmenším diskutovat, ale toto?

No ale konec napínání a citujme :

V letošním roce uplyne 20 let od Sametové revoluce. Za tu dobu vyrostla nová generace Čechů, která nikdy neměla možnost seznámit se s celou tváří domácí filmové produkce. A především jim bychom rádi přiblížili filmy, které dnes figurují v takzvaném trezoru naruby. Jsou to filmy převážně z let 40. a 50., které dnes na běžných celoplošných televizích neuvidíte a bylo by chybou vnímat je jen skrze zkazky o nich. Současný mladý člověk by měl mít možnost shlédnout je na vlastní oči a udělat si vlastní úsudek; stejně jako pamětník, který by takto mohl osvěžit svou paměť a podívat se na takový film s odstupem let a porovnat tak své tehdejší a nynější zážitky.

Zároveň vás chceme upozornit, že není naším záměrem propagovat komunismus, stalinismus nebo staré pořádky, ale jde nám o celistvý pohled na naši historii na poli filmu. V době minulé bylo perzekuováno mnoho děl, v době současné nemusíme tento postup opakovat. A jestliže existuje mnoho nepřátel takových filmů v televizním programu – myslíme si, že uvedení na DVD, čistě pro znalce a fandy historie, je vhodné řešení.

Při úspěchu našeho prvního titulu ze zamýšlené ediční řady Filmy patří lidu – Botostroj – bychom navázali některým filmem, který nasbírá nejvíce hlasů v naší anketě. Ta poběží minimálně po celé léto.

V horizontu dalších měsíců bychom dále chtěli pokračovat více do minulosti a seznámili bychom tak dnešní diváky s méně známými tituly let 20. a 30. a to nejenom s celovečerní hranou tvorbou.

 

Pokud se chcete přesvědčit na vlastní oči, pak tady. A můžete třeba i hlasovat v oné anketě…

 

Uvidíme, co se z toho v době, kdy některá vydavatelství naopak začínají s útlumovým plánem, může být a kolik kupců si tahle nabídka najde.