BH Promo – Byl jednou jeden… vynálezce 2. DVD

Další pátek a další díl. BH Promo pokračuje druhým diskem dne 29. května 2009 v animovaném naučném seriálu  Byl jednou jeden… vynálezce v ceně 49,- Kč.

Podrobné informace jsme přinesli při vydání disku prvního, takže si klikněte zde

 

 

 

 

 

 

Nový francouzský seriál o vynálezcích a jejich slavných vynálezech, které změnily svět.

5. díl JINDŘICH MOŘEPLAVEC a kartografie 

Jindřich, třetí syn krále Jana Portugalského se rozhodl objevovat svět. Založil výzkumné a navigační centrum na ostrově Sarges. Expedice podněcované Jindřichem obeplouvají africké pobřeží. Tyto výpravy poprvé obeplují mys Bojador v Africe a roku 1487 obeplouvá Bartoloměj Diaz poprvé nejjižnější cíp Afriky – mys Dobré naděje a otevírá tak cestu do Orientu.

6. díl GUTENBERG a knihtisk 

Kdo vynalezl knihtisk. Již před tisíci lety se o výrobu papíru a tisk úspěšně pokoušeli staří Číňané a o několik století později přichází Gutenberg s novou technikou knihtisku. Vynalézá tiskařský lis, slitinu pro vylévání písmenek a zdokonaluje velkovýrobu knih. Jeho touhou je, aby každý člověk mohl mít svou knihu. 

7. díl LEONARDO DA VINCI 

Kdo byl a co všechno uměl tento geniální umělec a vynálezce? Poznáte život Leonarda, který se věnuje nejen architektuře, anatomii, mechanice, strojnictví, kosmické technice, obráběcím strojům, válečným strojům, hudbě, biologii… ale také trochu malování, jen tak bokem. Několik set let před ostatními vynalezne principy létacího stroje, tanku, kuličkových ložisek, a namaluje obrazy: Mona Lisa, Poslední večeře a jiná nesmrtelná díla.

8. díl Lékaři 

Akupunktura ve staré Číně, Hippokrates ve starém Řecku, v Římě zase objevení nervové soustavy. V 16. století Ambroise Paré aplikuje nové lékařské prostředky: zašívá cévy, vynalezne protézu končetin a o něco málo později objeví Harvey krevní objev. Není jednoduché být vynálezcem a u doktorů to platilo o ti více.