Aha! – Neblahý Juda

Aha! v pátek 29. května 2009 do nabídky zařazuje další z titulů, u nichž se oficiální texty omezují takřka na jedinou větu. Těžko pak vědět, o čem vlastně takový Neblahý Juda v ceně 49,- Kč vlastně bude. Má jít o film podle románu Thomase Hardyho – dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce.

  

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie…

 

Takže si opět vypomůžeme cizími názory:

Jude Fawley nijak netouží zůstat nadosmrti dělníkem v kamenolomu. Chtěl by se podobat svému učiteli z dětství, panu Phillotsonovi. Východisko z venkovské bídy a omezeného prostředí vidí ve vzdělání: sní o odchodu do města a studiu na univerzitě. Naivnímu mladíkovi však udělá čáru přes rozpočet setkání se statkářskou dcerou Arabellou. Ze svatby sice její vinou nakonec sejde a Jude se vrátí ke studiu, do cesty se mu však připlete jeho sestřenice Sue. Ta by asi pro nerozhodného snílka byla tou pravou, svoje životní štěstí si však Jude tentokrát zničí sám…

 

Pokud se vám líbí filmové adaptace anglické literární klasiky, nejspíš vám přijde vhod i příběh o zmarněných nadějích, který v roce 1996 natočil britský režisér Michael Winterbottom. Tvůrce, který studoval anglickou literaturu a obdivuje Ingmara Bergmana, si ke zfilmování vybral mistrovský román klasika literárního realismu Thomase Hardyho. Vyprávění o mladíkovi, který se v životě neumí rozhodnout, pojal jako smutně romantické vyprávění s nadčasovým přesahem.

 

Zdařile natočená romance z viktoriánské Anglie o tragickém milostném čtyřúhelníku. Není to film špatný či zbytečný, je dobré, že byl natočen. Ač se odehrává v 19. století, všepohlcující vášeň bude tématem věčným a jistě ještě za několik let přiměje k pláči mnohé citlivější povahy. Emocí je ve filmu mnoho a jsou velice intenzivní.

 

Literární předloha byla roku 1896 společností i kritikou naprosto strhána, Thomas Hardy (1840 – 1928) se uzavřel do sebe a do smrti psal pouze básně, i ty však stojí za to.

Kate Winslet v rouše Evině, tak to tu ještě nebylo…a už ani nebude, jinak o lásce, jež nesměla rozkvést v plné nádheře, neboť ji dusila doba, v níž se zrodila.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1996

Délka: 117 minut

Původní název: Jude

Světová premiéra: 10. září 1996 – Kanada (Toronto Film Festival)

Režie: Michael Winterbottom

Námět: Thomas Hardy (román "Jude the Obscure")

Scénář: Hossein Amini

Produkce: Andrew Eaton, Sheila Fraser Milne, Mark Shivas, Stewart Till

Hudba: Adrian Johnston

Kamera: Eduardo Serra

Společnost: British Broadcasting Corporation / Polygram Filmed Entertainment / Revolution Films

Natáčeno: Velká Británie / Nový Zéland / Paříž, Francie

Hrají: Christopher Eccleston (Jude Fawley), Kate Winslet (Sue Brideheadová), Liam Cunningham (Phillotson), Rachel Griffithsová (Arabella), June Whitfield (teta Drusilla), Ross Colvin Turnbull (malý Jude), James Daley (chlapec Jude), Berwick Kaler (farmář Troutham), Sean McKenzie (1st Stone Mason), Richard Albrecht (2nd Stone Mason), Caitlin Bossley (Anny), Emma Turner (Sarah), Lorraine Hilton (obuvnice), James Nesbitt (strýc Joe), Mark Lambert (Tinker Taylor), Paul Bown (strýc Jim), a další

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3  

Bonus: žádný