North Video – Červený bedrník – DVD 1

Tak dlouho se chodí se džbánem, až se s ním jde jednou do lesa pro pivo. Tuhle jsem psal, jak Mido Film stále rozhojňuje seznam titulů, které chce někdy vydat. A už dlouho je mezi nimi i Červený bedrník, který se ale objevil na obalech hned dvou předchozích titulů North Video a je naplánovaný na pátek 5. června 2009 za obvyklých 49,- Kč. Vypadá to, že nic není nemožné a kombinace vydavatelů jsou nepředvídatelné. Jak bude tenhle televizní seriál vzhledem ke stopáži rozdělen na DVD, jen NV ví. Nakonec první díl vyšel v pátek 19. června 2009.  

  

Už léta bojuje sir Percy s nelítostnou a stále nenasytnější hydrou revoluce, občanem Rospierem, v převleku, inkognito a nepoznán. Bez nároků na vděčnost zachráněných a světskou slávu. To ovšem neznamená, že by mu nezáleželo na dobrém jméně svém i Bedrníka, byť tyto dvě postavy zatím nikdo nespojuje. A tak není divu, že se ve chvíli, kdy je pověst obou těchto osob ohrožena, znovu po hlavě vrhá do možná největšího dobrodružství své kariéry. Neboť revoluce si žádá stále nové oběti a její přisluhovači jsou čím dál nebezpečnější…

 

 

Píše se rok 1793 a francouzskou revoluci už zřejmě nedokáže nic zastavit. Krvavá lázeň, v níž se vykoupalo již tolik pomazaných a vznešených hlav, jako by neměla nikdy skončit, nenasytná gilotina si žádá stále nové a nové oběti. A pochopové občana Robespierra, vedeni chladnokrevným a nemilosrdným šéfem tajné policie Chauvelinem, jí hážou stále nová a nová tučná sousta. Jen jediný muž se dokáže hydře revoluce vzepřít, dokáže s hrstkou svých věrných na poslední chvílí vyrvat gilotině její kořist a prohloubit tak vrásky na Robespierrově čele. Ale kdo vlastně je ten tajemný muž, ten odvážlivec, který si navíc troufá zanechávat na místě činu vizitku se svou přezdívkou a vysmívat se tak svým pronásledovatelům? Kdo u všech čertů je ten "nepolapitelný Bedrník"?

 

 

 

 

Adaptace nejslavnějšího románu baronky Emmy Orczyové (1865 – 1947, autorka dobrodružných a romantických próz a detektivních povídek) o anglickém aristokratovi, který zachraňuje francouzské šlechtice před gilotinou. Román vydaný v roce 1905 inspiroval již řadu filmových i televizních tvůrců. První (ještě černobílá a němá) filmová verze vznikla již v r. 1917, další pak např. v letech 1929, 1934, 1960, 1987… K nejslavnějším "Bedrníkům" patřili např. Leslie Howard, David Niven či Anthony Andrews. Prozatím posledním "Bedrníkem" se stal Richard E. Grant. Svou roli, o níž tvrdí, že je něco mezi Supermanem a Batmanem 18. století, si nemohl vynachválit: "Musel jsem bojovat s ničemy, jezdit na nádherných koních a milovat překrásné ženy – někdy dokonce to všechno v jednom dni! Co jiného si může člověk přát?!" 

 

 

 

 

Jeho krásnou francouzskou manželku Marguerite hraje americká hvězda Elizabeth McGovern, nominovaná na Oscara za svou roli ve Formanově filmu Ragtime. Bedrníkova věčného rivala Chauvelina ztělesňuje Martin Shaw, nám dobře známý "Doyle" z Profesionálů, který sice o nějaký ten rok zestárl, nicméně neztratil nic na svém šarmu a hereckém umění.

 

 

Nejnovější – původně třídílná, nyní však již šestidílná – verze se natáčela v britsko – české koprodukci na našem území. V řadě menších rolí tu proto uvidíme české herce, v "anglických" i "francouzských" exteriérech poznáme mnoho našich historických míst, měst i hradů – mj. (kromě Prahy, samozřejmě) např. Křivoklát, Kost, Zvíkov, Pernštejn… K nezanedbatelným kladům filmu patří i skvělá hudba Michala Pavlíčka.

 

Zadní strana obalu

Žánr: Drama / Dobrodružný

Země původu: Velká Británie / Česká republika

Rok vzniku: 1999

Délka: 270 minut (3×90)

Původní název: The Scarlet Pimpernel

Režie: Simon Langton, Patrick Lau, Graham Theakston

Scénář: Richard Carpenter, baronka Emmuska Orczy

Produkce: Johan Eliasch, Delia Fine, Julian Murphy, Kevan Van Thompson, Tony Virgo, Hannah Rothschild, Morgan Mason

Hudba: Michal Pavlíček

Kamera: Simon Kossoff

Společnost: A&E Television Networks / BBC Birmingham / London Film Productions / Space Films

Natáčeno: Česká republika / Velká Británie

Hrají: Richard E. Grant (Sir Percy Blakeney), Ronan Vibert (Robespierre), Gerard Murphy (Planchet), Elizabeth McGovern (Lady Marguerite Blakeneyová), Anthony Green /Sir Andrew Ffoulkes), Martin Shaw (Chauvelin), Beth Goddard (Lady Suzanne De Tourneyová), Ron Donachie (Mazzarini), Christopher Fairbank (Fumier), Jonathan Coy (princ z Walesu), Emilia Fox (Minette Rolandová), Michaela Flenerová (Jannet Carnotová), Milton Johns (Fisher), John McEnery (Sir William Wetherby), Jim Sturgess (Erik), Pavel Kříž (důstojník), Daniel Rous, Petra Špindlerová (Suzanne), Zdeněk Srstka (exekutor), a další

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Délka: 90 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (1,66:1)

Bonus: z naší nabídky