BH Promo – Byl jednou jeden… vynálezce 3. DVD

BH Promo pokračuje třetím diskem v pátek 5. června 2009 v animovaném naučném seriálu  Byl jednou jeden… vynálezce v ceně 49,- Kč.

Podrobné informace jsme přinesli při vydání disku prvního, takže si klikněte zde.  

 

 

 

 

 

Nový francouzský seriál o vynálezcích a jejich slavných vynálezech, které změnily svět.

 

09. díl GALILEO GALILEI 

„A přece se točí“, zvolal Galilei. Kdo by si tuto větu nepamatoval ze školy. Galileo se narodil v italském městě Pisa, vystudoval univerzitu a stal se profesorem matematiky. Zdokonalil hodiny díky kyvadlu a vynalézá teleskop. Galileo zastává názor, že Země se otáčí okolo Slunce a to se mu bohužel stane osudným. Na sklonku svého života bude muset vše odvolat pod hrozbou smrti.

 

10. díl ISAAC NEWTON 

Už jako malý kluk měl tisíce nápadů, vyráběl papírové draky a nebo vodní hodiny. Později rozvíjí teorii lomu barev a když mu spadne na hlavu jablko ze stromu, vynalezne gravitační zákon. Brzy se stává profesorem matematiky a stále rozvíjí své teorie: odpor vzduchu, střely, nárazy, šíření zvuku či rovnováhu kapalin. Nikdo před ním nepřispěl tolik k porozumění světu.

 

11. díl BUFFON a dějiny naší planety 

Jak je stará naše Země? Dneska to víme docela přesně, ale před pár stovkami let tomu tak nebylo. Nikdo si v době Buffona nedovedl představit, že je Země stará 4,5 miliardy let. Ani on sám ne, ale přišel na to, že Země byla kdysi žhavá a bez života a že se veškerý život musel po dlouhou dobu vyvíjet. Dodnes jsme Buffonovi vděčni, že umístil naši planetu, faunu a flóru na přední místo v dějinách.

 

12. díl LAVOISIER a chemie 

Ano, byl to Lavoisier, kterého můžeme považovat za otce chemie. Byl velmi nadaný a už ve svých 25 letech se stal členem Akademie věd. Předkládá důkazy, že pokud jde o hmotu, nic se neztratí, nic se nevytvoří, vše se jenom přemění v něco jiného. Dokáže, že voda není „element“, ale spojení vodíku a kyslíku a objeví metrický systém, který používáme dodneška.