Codi – Norimberský proces

Zatímco úterní mapování 1. světové války v podání vydavatelství Codi dále pokračuje, ediční řada věnovaná dějinám té druhé se nachýlila ke svému závěru. Ve čtvrtek 25. června 2009 poslední díl s názvem Norimberský proces za 49,- Kč. Poté nás čekají oznámené tři díly dokumentu o Válečných ponorkách a také tři díly o Lišce pouště – Erwinu Rommelovi. Daleko zajímavější a odvážnější je ale jiný projekt. V době, kdy běží vydávání encyklopedie vydavatelství Amercom nebo kdy Řitka video oznamuje, že vlastní práva na vydání i do socialistické televize proniknuvší Velké vlastenecké války, uváděné Burtem Lancasterem, aby si člověk snad opravdu pořídil tiskárnu na peníze.

 

  

Soud s představiteli třetí říše.

 

Winston S. Churchill byl prvním, kdo zmiňoval pojem válečné zločiny. „Až boj skončí, musí být nacistické zločiny potrestány mezinárodním soudním tribunálem."

 

Na Jaltské konferenci v roce 1945 položili Roosevelt, Churchill a Stalin právní základy, na kterých měl být proces postaven. 8. srpna toho roku, po ukončení války, zřídilo 26 spojeneckých zemí, které bojovaly proti Německu, v Londýně Mezinárodní vojenský soudní tribunál.

 

19. října byla zahájeno předběžné zasedání, kterému předsedal ruský soudce Nikitčenko a od 20. listopadu 1945 až do 1. října 1946 se v Norimberském justičním paláci konal největší soudní proces v dějinách s obžalovanými nejvyššími představiteli Třetí říše, které se podařilo na konci války zajmout živé.

 

Proti obžalovaným byla vznesena čtyři hlavní obvinění: ZLOČINY PROTI MÍRU, ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI, VÁLEČNÉ ZLOČINY A SPIKNUTÍ. Tento proces byl jednou z nejsložitějších právních událostí v moderních dějinách, neboť neexistovaly precedenty, ani mezinárodně přijaté právo. Soudci byli jmenovaní Sovětským svazem, Spojenými státy americkými, Francií a Velkou Británií. Předsedou soudu byl jmenován Angličan Sir Geoffrey Lawrence.

 

Jedním z nacistických vůdců, který neprojevil při procesu strach, byl Göring, který se postavil před soudní tribunál a řekl: „My všichni obžalovaní bychom naši obhajobu zkrátili na tři slova: Polibte mi prdel". Nicméně sám po vynesení rozsudku smrti za nevyjasněných okolností spáchal sebevraždu….