Blesk – Lhář, lhář

Sobotní Blesk měl nabídnout 20. června 2009 za 49,- Kč jednu z komedií s mužem gumové tváře Lhář, lhář. O jednom skutečném zázraku a o právníkovi, který nedokázal lhát. Pravda může člověka osvobodit – ale taky může zavinit pořádný malér. Jenže to s tím plánováním začíná být jak za dob pětiletých plánů. Místo tohoto filmu je v sobotu v nabídce Smrt jí sluší, která nevyšla v původně ohlášený pátek… A Lhář, lhář je nakonec ke koupi až v sobotu 4. července 2009.

Hlavní postavou komediálního příběhu z Los Angeles je úspěšný právník Fletcher Reede, který založil svou kariéru i osobní život na obratném manipulování s pravdou a lží, i když na druhou stranu se neustálé lhaní a překrucování pravdy stalo jednou z příčin krachu jeho manželství se sympatickou Audrey. Tou další byla bezpochyby skutečnost, že na manželku a hlavně na jejich synka Maxe nikdy neměl čas. Chlapec přesto tátu miluje a kromě toho, že si na něj málokdy udělá čas, mu vadí, že táta neustále lže. A když se Fletcher jako obvykle neobjeví ani na oslavě jeho už pátých narozenin, přeje si chlapec v magické chvíli před sfouknutím svíček, aby otec alespoň jeden den nelhal.

A protože se jeho přání vyplní, stává se pro Fletchera následujících čtyřiadvacet hodin noční můrou. Z úst mu totiž proti jeho vůli vycházejí jen pravdivá slova. Začne to v okamžiku, kdy své šéfové přizná, že měl lepší milenky než je ona, a pokračuje s každou další větou, kterou je nucen pronést. Před policistou vyjmenuje všechny přestupky, kterých se dopustil, své dobrácké sekretářce přizná, že nedostala přidáno na platu, protože on to nedoporučil, a Audrey řekne, že nestihl synovu oslavu, protože spal se svou šéfovou. Tragédie ovšem nastane v okamžiku, kdy má vstoupit do soudní síně, kde právě obhajuje bohatou klientku Samanthu Coleovou, která byla manželovi nevěrná a přesto chce vysoudit polovinu jeho majetku. Celá Fletcherova strategie je totiž postavena na lži a překrucování skutečnosti.

Žánr: Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 1997

Původní název: Liar Liar

Délka: 82 minut

Světová premiéra: 21. března 1997 – USA

Premiéra v kinech ČR: 12. června 1997

Režie: Tom Shadyac

Scénář: Paul Guay, Stephen Mazur

Produkce: Michael Bostick, James D. Brubaker, Brian Grazer

Hudba: John Debney, James Newton Howard

Kamera: Russell Boyd

Společnost: Imagine Entertainment / Universal Pictures

Natáčeno: City Hall – 200 N. Spring Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / City Jail, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles International Airport – One World Way, Los Angeles, Kalifornie, USA / Pasadena, Kalifornie, USA / Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, Kalifornie, USA

Hrají: Jim Carrey (Fletcher Reede), Maura Tierney (Audrey Reedeová), Justin Cooper (Max Reede), Cary Elwes (Jerry), Anne Haney (Greta), Jennifer Tilly (Samantha Coleová), Amanda Donohoe (Miranda), Jason Bernard (soudce Marshall Stevens), Swoosie Kurtz (Dana Appletonová), Mitch Ryan (pan Allan), Christopher Mayer (Kenneth Falk), Eric Pierpoint (Richard Cole), Randall ‚Tex‘ Cobb (Skull), Cheri Oteri (Jane), SW Fisher (Pete), Ben Lemon (Randy), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný