Reflex – Divoká Afrika – 2. DVD – Savana

Za podpory týdeníku Reflex vychází další čtvrtek 25. června 2009 pokračování kolekce Divoká Afrika za 49,- Kč. Druhý díl nese název Savana – Mladá tvář kontinentu.

Šestidílná série objevuje historii africké přírody a odhaluje fyzikální síly, které utvářely výslednou podobu různých typů životního prostředí. Africká divočina napříč více než dvaceti zeměmi ukazuje jedinečnou podobu tohoto kontinentu!

Oficiální obsah 2. DVD je zatím neznámý, vypomůžeme si tedy zatím zahraničními zdroji:

Savany jsou domovem největších stád na Zemi. Přes svůj nadčasový vzhled jsou skutečně v Africe nejmladším typem krajiny, který je utvářen počasím a zvířaty vzájemně. Vzhledem k tomu, že kontinent je čím dál sušší, stromy deštného pralesa postupně ubývaly a byly nahrazeny otevřenými lesy, houštinami a pastvinami.

Tráva je nejdůležitějším prvkem tohoto ekosystému. Stáda, která ji spásají, nutí porost růst a tím zapříčiňují i vznik četných odrůd. Sezonní deště a požáry utvářejí životní prostředí savany. Po dešti bohaté travní osivo raší jako o závod. Naopak suché období může trvat až osm měsíců, což nutí mnoho býložravců migrovat při hledání vody. Divoká zvířata následují deště, sloni putují mezi vodními nádržemi. Buvoli spoléhají na tuhé trávy, které způsobují jejich postupné oslabení, což vycítí lvi jako svou příležitost.

Pomalé sekvence lvů a gepardů jsou doprovázeny podmanivou orchestrální hudbou. Záběry noční kamery nám umožní sledovat zřídka viditelná zvířata. A důvodem tohoto bohatství života jsou právě savany obrovských rozměrů, s rychlou recyklací živin a adaptabilitou obyvatelů – divoce žijících zvířat .

Zadní strana

Žánr: Přírodopisný dokument

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1996

Délka: cca 50 minut

Původní název: Wild Africa

Producent série: Patrick Morris

Produkce: Amanda Barrett, Patrick Morris, Marguerite Smits Van Dyen, Andrew Murray, Julian Hector

Hudba: Christopher Gunning

Kamera: Owen Newman, Martyn Colbeck, Alastar MacEwan, Richard Kirby, Simon King, Peter Scoones, Gavin Thurston, Mark Gottlieb

Společnost: BBC / Discovery Channel

Vypravěč: Fergal Keane

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,66:1)

Bonus: žádný