Právo – Motýlek

Již před časem avizovaný, nyní oznámený znovu. Snad se tedy opravdu my staromilci dočkáme. Dvojice Právo/Eusebius by snad konečně v pátek 26. června 2009 mohla za 49,- Kč nabídnout film Motýlek. Dva trestanci, kteří nechtějí strávit zbytek život v nelidských podmínkách káznice ve Francouzské Guyaně. V hlavách mají jedinou myšlenku: prchnout!

Film byl před dávnou dobou vydán jako příloha časopisu DVDMovie.

Mezi vězni, odsouzenými k pobytu v trestnici ve Francouzské Guayaně, je také bohatý padělatel Louis Dega a muž přezdívaný Motýlek podle velkého tetování na hrudi. Motýlek, francouzský kasař odsouzený na doživotí za vraždu pasáka, je odhodlaný uprchnout, přestože to je podle vězně, který už jednou v Guayaně byl, téměř nemožné. Motýlek ví, že naději na úspěch má jen s pomocí některého bohatého vězně a nabídne Degovi ochranu výměnou za finanční pomoc při útěku a zneškodní dva trestance, kteří se chystali bohatého Degu zabít a oloupit o peníze, které pašuje do vězení.

Dustin Hoffman

Dega uplatí jednoho z kápů, aby mohl zůstat s Motýlkem na lehčí práci v táboře, ale zástupce velitele, kterého Dega podvodem připravil o všechny peníze, ho pošle na práci do džungle zamořené malárií a krokodýly. Motýlkův první pokus o útěk dopadne špatně, když ho muž, který mu měl za úplatu opatřit člun, zradí a vydá jej lovcům lidí, bývalým vězňům, kteří za dopadené uprchlíky získávají finanční odměnu. Motýlek je odsouzen na dva roky izolace, kde se udržuje v kondici jen díky pomoci Degy, který mu posílá výživné kokosové ořechy. Když je pomoc zvenčí odhalena a on odmítne prozradit, kdo mu pomáhal, je odsouzen k půlročnímu trestu v temnici s omezeným přídělem stravy.

Steve McQueen

Nelidský trest, který je horší než peklo, přežije Motýlek jen proto, že se v zoufalství živí housenkami a šváby. Na pokraji smrti je po půl roce převezen do nemocnice, kde se rychle zotavuje díky pomoci ošetřovatele Maturetta a Degy, z něhož se mezitím stal díky úplatkům prominentní vězeň ve funkci písaře. Sotva se zotaví, začne znovu připravovat plán útěku.

Uniknout je však i tentokrát více než obtížné. Jeden z uprchlíků je zabit ještě v táboře, ostatní uniknou jen díky náhodné pomoci lovce, který zastřelí číhající lovce lidí. S pomocí voru se jim podaří přeplout řeku a dostat se do tábora malomocných, kteří jim pomohou v další cestě. Dostanou se sice do Hondurasu, hned na pobřeží jsou však překvapeni vojenskou hlídkou.

Uniknout se podaří jen Motýlkovi, který je sice zasažen omamnými šipkami, ale probere se v indiánské vesnici, kde se o něj postará jedna z žen. Dokonce od nich na další cestu získá váček s perlami. Jeptiška, které daruje perlu pro chudé, jej provede strážemi, ale když hledá muž úkryt v klášteře výměnou za zbytek perel, vydá jej představená policii. Motýlek se znovu ocitá ve věznici, kde je odsouzen k pěti letům v izolaci, ani po tomto nelidském trestu se však nevzdává. A začíná plánovat další útěk…

Henri Charriére (1906-1973) byl odsouzen na doživotí a deportován do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guayaně, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala. Charriére, podle tetování přezdívaný Motýlek, však odmítl rezignovat. Myšlenka na útěk byla to jediné, co ho udržovalo při životě. Získal pro ni i dalšího vězně, slabošského, intelektuálně založeného Degu, jenž se do trestnice dostal za padělání peněz. Několik nezdařených pokusů Motýlkovi vyneslo přísnou samotku a kruté zacházení, přesto bojoval dál. Nakonec se mu skutečně podařilo uprchnout, ačkoli to bylo dosud považováno za nemožné. Na svobodě potom napsal autobiografický román, který ho rázem proslavil.

Žánr: Drama / Životopisný

Země původu: Francie / USA

Rok vzniku: 1973

Délka: 145 minut

Původní název: Papillon

Světová premiéra: 16. prosince 1973 – USA

Režie: Franklin J. Schaffner

Námět: Henri Charriere (román „Papillon“)

Scénář: Dalton Trumbo, Lorenzo Semple Jr.

Produkce: Robert Dorfmann, Robert O. Kaplan, Ted Richmond, Franklin J. Schaffner

Hudba: Jerry Goldsmith

Kamera: Fred J. Koenekamp

Společnost: Allied Artists Pictures / Corona-General / Solar Productions

Natáčeno: Jamajka / Maui, Hawaj, USA / Španělsko / St Laurent du Maroni, Guyane, Départements d’Outre-Mer, Francie

Hrají: Steve McQueen (Henri ‚Papillon‘ Charriere), Dustin Hoffman (Louis Dega), Victor Jory (indiánský náčelník), Don Gordon (Julot), Anthony Zerbe (Toussaint), Robert Deman (Maturette), Woodrow Parfrey (Clusiot), Bill Mumy (Lariot), George Coulouris (doktor Chatal), Ratna Assan (Zoraima), William Smithers (Warden Barrot), Val Avery (Pascal), Gregory Sierra (Antonio), Vic Tayback (seržant), Mills Watson (stráž), Ron Soble (Santini), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, hudební stopa

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: trailer, film o filmu, vychází na DVD