Reflex – Divoká Afrika – 4. DVD – Pobřeží

Pokud jste neušetřili během roku na dovolenou pod rovníkem nebo alespoň na výlet do některé ZOO, pak můžete za podpory týdeníku Reflex sedět každý čtvrtek doma a dopřát si něco exotiky na obrazovce. 9. července 2009 již čtvrtý díl dokumentu Divoká Afrika za 49,- Kč. Tento díl ponese název Pobřeží – Neuvěřitelné bohatství přírody. No, život je plný překvapení a ani psané dlouho neplatí. V okamžiku vydání se název změnil oproti upoutávkám na Hranice, přes kterou proudí život.

 

Šestidílná série objevuje historii africké přírody a odhaluje fyzikální síly, které utvářely výslednou podobu různých typů životního prostředí. Africká divočina napříč více než dvaceti zeměmi ukazuje jedinečnou podobu tohoto kontinentu!

 

V zahraničí je tenhle komplet ke koupi třeba taky na dvou DVD (celkem cca 360 minut) za nějakých 23 € nebo i v knižním provedení z nakladatelství Dorling Kindersley.

 

Jelikož domácí info opět chybí, zkusme něco popřekládat (zbytek třeba tady):

 

Obrovskému množství zvířat a rostlin se daří v Africe s většími úspěchy, než kdekoli jinde na Zemi. Dokument nabízí obraz toho, proč k tomu došlo a umožňuje pochopit jedinečnost afrického kontinentu.

 

Pobřeží bylo formováno při procesech formování zemského povrchu z Gondwany před 100 miliony let. Tvar vzniklého kontinentu umožnil vznik nejrůznějších prostředí – pouští, hor, lesů, mokřadů, savan. Nechte se zavést zpět v čase, k velkolepé cestě kolem okraje tohoto kontinentu.

 

Patrick Morris se věnuje mnoho let tvorbě dokumentů o volně žijících zvířatech pro BBC Natural History Unit, National Geographic Television a Discovery Channel. Získal řadu cen a od roku 1997 je zaměstnancem BBC.

 

 

Oficiální text nakonec zní takto:

 

Africké pobřeží se zformovalo před sto miliony lety při rozpadu původního superkontinentu Gondwana. Příroda na březích je nevýslovně pestrá. V pobřežních lesích se zdržují guarézy, mangrovníkové háje skýtají útočiště krabům. Teplejší vody s korálovými útesy jsou plné ryb, ve studených atlantských proudech se prohánějí lachtani a tučňáci, jejichž mláďata často slouží za potravu šakalům a hyenám. Tento svět extrémů je názornou ukázkou rozmanitosti oceánského klimatu.

 

Žánr: Přírodopisný dokument

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1996

Délka: cca 50 minut

Původní název: Wild Africa

Producent série: Patick Morris

Produkce: Amanda Barrett, Patrick Morris, Marguerite Smits Van Dyen, Andrew Murray, Julian Hector

Hudba: Christopher Gunning

Kamera: Owen Newman, Martyn Colbeck, Alastar MacEwan, Richard Kirby, Simon King, Peter Scoones, Gavin Thurston, Mark Gottlieb

Společnost: BBC / Discovery Channel

Vypravěč: Fergal Keane

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,66:1)

Bonus: žádný