Codi – Hitler a okultismus

Trochu mi to připomíná vtípek Michala Prokopa s názvem jedné jeho nahrávky – Poprvé naposled. Vydavatelství Codi zjistilo že válečná tematika pořád táhne a tak se poslední díl stal neposledním. Ve čtvrtek 9. července 2009 pokračuje pořadovým číslem 21. za 49,- Kč edice Druhá světová válka DVD s názevm Hitler a okultismus. Pro pamětníky nic nového, kdo v mládí čítal dnes pozapomenutého Ludvíka Součka, už se leccos mohl dozvědět v jeho Tušeních.

 

  

Adolf Hitler, nacismus, teorie o nadřazenosti takzvané „árijské" rasy, nenávist k Židům, rozhodnutí o likvidaci židovského národa, pavědecké pokusy na lidech s cílem zjistit hranice lidské odolnosti, či pokusy o vytvoření dokonalých „nadlidí", ale i nacistické obřady, nacistická symbolika…

 

 

Kde se vzaly tyto prazvláštní teorie, pseudovědecké pokusy a středo-, či starověké reálie v racionálním 20. století?

 

Na nacisty, jejich ideologii a praxi, působilo kromě frustrace z výsledku První světové války a politického a ekonomického rozkladu Německa po jejím skončení ještě mnoho různých dalších vlivů, např. Nietzscheho filozofie a sociální darwinismus.

 

Velmi významným, málo prozkoumaným a většinou přehlíženým a opomíjeným faktorem byl okultismus a esoterismus, které prožívaly na přelomu 19. a 20. století svůj zlatý věk. Lidé jako Helena Blavatská, Guido von List, Jorg Lanz von Liebenfels vytvářeli pseudohistorické teorie o vývoji lidstva a nadřazené „árijské" rase, o jejím božském poslání a tím i o božském poslání nacistických vůdců. Zvláště Hitler a Himmler patřili mezi ty, kteří svoje spojení se starogermánskými a árijskými předky považovali za osudové a bohem (či spíše starogermánskými bohy) předurčené a sebe sama považovali za vyvolené vůdce, kteří mají vládnout světu a rozšířit v něm árijskou nadřazenost.

 

 

Žánr: Dokument / Válečný

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky, Alfred Strejček

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 údajně 4:3, ale ve skutečnosti viz obrázky

Bonus: žádný

Délka: cca 50 minut