Vapet – Válka a.s.

Vapet nabídne ve čtvrtek 9. července 2009 v ediční řadě Vás baví film Válka a.s. za cenu 48,- Kč. Co je největší byznys na světě? Zdá se, že nejspíš válka.

 

  

Přijet do zaostalé země, která má samozřejmě slušnou zásobu ropy, uklidnit občanskou válku, dosadit do čela země někoho, kdo bude dělat, co potřebujete – to je cesta k tomu, aby se peníze začaly sypat. Občas je potřeba někoho nepohodlného odstranit, ale to není problém, stačí povolat Branda Hausera, ten se o to postará. Jako právě teď.

 

 

Děj je zasazen do blízké budoucnosti, do fiktivního státu v Asii. Nadnárodní společnost si objednává profesionálního vraha. Celá akce je pod utajením a hlavní hrdina se vydává za marketingového šéfa. Jeho úkolem je zlikvidovat ropného magnáta, uspořádat veletrh, vdát mladou popovou zpěvačku, okouzlit půvabnou novinářku a jen tak mimochodem ji zachránit ze zajetí teroristů, kteří mají dost zvláštní požadavky (jako například hráče pro svůj basketbalový tým), a pokusit se během toho všeho nezbláznit. A chvílemi pozabíjí nějaké ty nepřátele.

 

 

Diváci jsou vcelku rozpačití (jo, a Ben Kingsley si vysloužil nominaci na Zlatou malinu za vedlejší roli):

 

 

Satira médii, moderní společnosti, ale především válečného snažení a tažení Američanů (proti teroru, pro ropu, pro politický vliv…). Ocenit lze snahu trojice scenáristů, že se občas někdo rozhodne s vážnou tváří píchnout do bolavého místa. V jistých momentech tak film i působí, až občas mrazí. Jenže pak je tu spousta vyloženě komediálních vsuvek a tohle žánrové kolísání už tak dobře nefunguje, film se tříští až občas nudí.

 

 

Typický debut, do nějž bylo nacpáno úplně všechno. Přestože je ve své výpovědi silně koktavý a jednotlivé žánrové přechody nedostatečně motivované, stále je to chytrá zábava.

 

Z půlky milý a někdy i vtipný a trefně urejpaný, ale jindy jako by sem kousky vůbec nepatřily. No představte si na jedný haldě všechny žánry co jsou tu vypsaný a v tom se prohání nájemnej vrah zamilovanej do ctižádostivý novinářky, popová hvězdička, záporák na vozejku, mluvící auto, banda teroristů a spousta jinejch podivínů. Zkrátka splácáno pátý přes devátý.

 

 

Žánr: Akční / Drama / Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 102 minut

Původní název: War, Inc.

Světová premiéra: 28. dubna 2008 – USA (Tribeca Film Festival)

Režie: Joshua Seftel

Scénář: Mark Leyner, Jeremy Pikser, John Cusack

Produkce: John Cusack, Vic David, Doug Dearth, Danny Lerner, Grace Loh, Mark Roper, Les Weldon, Katsuhiko Yoshida

Hudba: David Robbins

Kamera: Zoran Popovic

Společnost: New Crime Productions / B & W Films / Boyana Film Studios / Millenium / Millennium Films / Nu Image Entertainment GmbH

Natáčeno: New Boyana Film Studios, Sofia, Bulharsko / Plovdiv, Bulharsko / Sofia, Bulharsko

Hrají: John Cusack (Brand Hauser), Hilary Duff (Yonica Babyyeahová), Marisa Tomei (Natalie Hegalhuzenová), Joan Cusack (Marsha Dillonová), Dan Aykroyd (víceprezident), Sergej Trifunovic (Ooq-Mi-Fay Taqnufmini), Ned Bellamy (Zubleh / Ooq-Yu-Fay Taqnufmini), John McLaughlin (sám sebe), Montel Williams (hlas průvodce), Ben Kingsley (Walken / Viceroy), Lyubomir Neikov (Omar Sharif), Nikolay Stanoev (Bhodi Bhundhang), George Zlatarev (ředitel), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL

Bonus: ? žádný