North Video – Pevnost Saganne

North Video nabídne ve středu 15. července 2009 za 49,- Kč snímek nabitý francouzskými hvězdami Pevnost Saganne.

 

  

Film podle stejnojmenného románu Loise Gardela pojednává o lásce aristokratické dcery úředníka z Paříže Madeleine de Saint Ilette a původem selského synka, nyní francouzského důstojníka Charlese Saganna odveleného do severoafrické kolonie. Příběh je obrazem francouzských koloniálních poměrů na počátku 20. století. Děj filmu začíná v roce 1911, kdy Saganne opouští Francii a pod vedením plukovníka Dubreuilha získává zkušenosti a respekt arabských válečníků. Jeho láska k mladičké Madeleine má plná překážek, její vlivná rodina lásce nepřeje a podniká všechno možné, aby jejich milostný vztah zhatila. Po zásahu dívčiných příbuzných je nepohodlný nápadník vyslán na nebezpečnou výpravu do pouště. Po úspěšné misi se vrací zpět do Paříže. Ale ani tam není ušetřen politických intrik a neunikne vlastním citům. Jeho cestu zkříží druhá osudová žena, novinářka Louise. A nerozhodný Saganne se vrací zpět do Afriky, aby zde bojoval proti sultánovi Omarovi.

 

 

Doplňme z dostupného hodnocení diváků:

 

Film má bezmála tři hodiny a většinu času se neskutečně vleče. Chybí podstatnější akce, náznak hlubší myšlenky a v paměti utkví jen pár silných momentů. Překvapivá, ale poměrně zbytečná je role novinářky Louise, která vlastně nemá žádné opodstatnění a v závěru je docela nepochopitelná její proměna z noblesní pařížské ženy v ošetřovatelku. Pevnost Saganne není špatný film, ale k dokonalosti mu chybí docela hodně – především zajímavější scénář a lepší režie, která už v půlce povážlivě ztrácí dech… Tento snímek měl pravděpodobně velké ambice, ale skončil jako průměrný, místy docela nudný film.

 

 

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1984

Délka: 175 minut

Světová premiéra: 11. května 1984 – Francie

Původní název: Fort Saganne

Režie: Alain Corneau

Námět: Louis Gardel

Scénář: Alain Corneau, Louis Gardel, Henri de Turenne

Produkce: Samuel Bronston, Albina du Boisrouvray

Hudba: Philippe Sarde

Kamera: Bruno Nuytten

Společnost: Albina Productions S.a.r.l. / Films A2 / Société Française de Production

Natáčeno: Abbaye du Moncel, Pontpoint, Oise, Francie / Moroko

Hrají: Gérard Depardieu (Charles Saganne), Philippe Noiret (Dubreuilh), Catherine Deneuve (Louise), Sophie Marceau (Madeleine of Saint-Ilette), Michel Duchaussoy (Baculard), Roger Dumas (Vulpi), Jean-Louis Richard (Flammarin), Jean-Laurent Cochet (Bertozza), Pierre Tornade (Charlesův otec), Said Amadis (Amajar), René Clermont (Monsieur de Saint-Ilette), Philippe Deplanche, Hippolyte Girardot (Courette), Sophie Grimaldi (Lady of Saint-Ilette), Florent Pagny (Lucien), Robin Renucci (Hazan), Salah Teskouk (Embarek), Mohamed Djamal Allam, Daniel Aubert, Teddy Bilis (baron Soucy), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: